Camerele agricole, noile structuri de reprezentare a fermierilor

656
Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale a elaborat proiectul de reorganizare și descentralizare, se anunță într-un comunicat de presă.
Reorganizarea are ca scop eficientizarea structurilor și vizează redistribuirea resurselor umane, financiare și administrative în conformitate cu nevoile agricultorilor. Astfel, se urmărește transferul deciziei, al serviciilor către nivelul local, evitarea suprapunerii atribuțiilor, cât și repartizarea eficientă a bugetului de sector.
În urma descentralizării, ministerul va îndeplini funcțiile de elaborare a strategiilor sectoriale și de reglementare (control și inspecțiile tehnice), precum și funcția de repartizare a fondurilor comunitare.
Structurile locale vor îndeplini funcțiile de administrare a patrimoniului, cele de formare profesională și informare a fermierilor și cea de plată pentru fondurile din bugetul de stat.
Noutatea constă în înființarea camerelor agricole la nivel local, județean, respectiv național, cu rol de a reprezenta interesele fermierilor. Viitoarele organizații neguvernamentale autonome vor avea două componente: aparatul tehnic (specialiști, consultanți), preluat de la Agenția Națională de Consultanță Agricolă, respectiv reprezentanții fermierilor. Noua structură va fi finanțată atât din bugetul național, cât și din bugetul local și venituri proprii.
Plățile reprezentând sprijinul comunitar se vor realiza la nivel central, conform proiectului, direct în contul beneficiarului, de către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Plățile reprezentând ajutoarele naționale se transferă la centrele județene APIA pentru a fi plătite direct agricultorilor.
Agenția Domeniilor Statului se va desființa, iar atribuțiile privind gestionarea rentei viagere vor fi preluate de direcțiile agricole locale. De asemenea, patrimoniul agenției va fi preluat de administrațiile publice locale și de Administrația Națională a Îmbunătățirilor Funciare (ANIF).
Agenția Națională pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie se va reorganiza în Oficiul Național pentru Identificarea, Înregistrarea, Reproducția și Selecția Animalelor și Cota de Lapte, cu următoarele atribuții: identificarea și administrarea bazei de date pentru toate speciile de animale, gestionarea cotelor de lapte, precum și activitatea de reproducție, selecție și ameliorare.
Administrarea, întreținerea și repararea barajelor și digurilor de apărare împotriva inundațiilor de pe râuri vor fi transferate de la ANIF la Administrația Națională Apele Române, conform proiectului.
Inspecția Publică în Agricultură va intra în subordinea directă a Ministerului Agriculturii și va cuprinde, pe lângă inspecțiile tehnice pentru sectorul vegetal și animal, compartimentul de statistică, unitățile fitosanitare și oficiile județene de studii agrochimice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0387 secunde