Bulgarii vor protesta la frontieră împotriva explorării gazelor de șist în România

124
Bulgarii vor protesta la frontieră împotriva explorării gazelor de șist în România - gazeledeist14opini-1370270620.jpg

Articole recomandate

Locuitori din orașul Dobrici și din alte localități din nord-estul Bulgariei își vor exprima solidaritatea cu protestele din România împotriva explorării gazelor de șist prin fracturare hidraulică. Sintia Nedialkova, care organizează acțiunea de protest, a declarat pentru AGERPRES, că miercuri, în jurul orei 12, demonstranții se vor afla la punctul de trecere a frontierei Durankulak-Vama Veche, unde speră să se întâlnească cu manifestanții din România împreună cu care să protesteze împotriva exploatării gazelor de șist.

Insistăm ca autoritățile române să interzică fracturarea hidraulică, metodă care ar polua apele din Dobrogea, atât în România, cât și în Bulgaria. Aceasta este cauza vieții mele și nu voi renunța înainte ca Chevron și toate celelalte companii care vor să exploateze gazele de șist să plece de pe pământul nostru. "Nu ne dăm nici pământul, nici apele. Îi îndemn pe românii să vină într-un număr cât se poate de mare la frontieră ca să ne unim eforturile. Toată lumea a înțeles că această tehnologie este dăunătoare, numai guvernele se prefac că nu înțeleg acest lucru", a mai spus dna Nedialkova.

Până acum, aproximativ 50 de bulgari și-au confirmat prezența la protest în rețeaua de socializare Facebook. Sintia Nedialkova a spus însă că nu se poate estima care va fi numărul exact al participanților pentru că este o zi lucrătoare și nu pot veni toți cei care își doresc.

După protestul de la frontieră, o parte dintre protestatarii bulgari vor trece granița pentru a participa la demonstrația din Mangalia, programată pentru miercuri la ora 17, a mai spus activista. Ea a adăugat că o parte dintre revendicări sunt adresate autorităților de la Sofia, care ar trebui să adopte o lege prin care să interzică exploatarea gazelor de șist. În urma cu câteva luni, Bulgaria a impus un moratoriu, dar, în opinia dnei Nedialkova, acest lucru nu este de ajuns și trebuie să existe și o lege.

O acțiune de solidaritate cu manifestanții din România va avea loc și la Sofia, de Ziua Mondială a Mediului, 5 iunie. Borislav Sandov, copreședinte al Partidului Verzilor, a spus, pentru AGERPRES, că ei se solidarizează cu prietenii români care cer interzicerea gazelor de șist și a folosirii de cianuri la exploatarea aurului, precum și oprirea despăduririlor. Sandov a spus că autoritățile bulgare ar trebui să ceară de la statul român să respecte acordurile internaționale și să nu permită exploatarea gazelor de șist în zona transfrontalieră. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4304 secunde