Bugetul statului este grav bolnav, dar se tratează cu fonduri europene

225
Bugetul statului este grav bolnav, dar se tratează cu fonduri europene - bugetelestatuluisuntgravbolnaved-1607618006.jpg

Articole de la același autor

Nota de plată a pandemiei Covid-19 este împovărătoare pentru bugetele statului. În primele zece luni ale anului 2020, majoritatea cheltuielilor bugetului general consolidat au avut ca destinație combaterea acestei crize, gestionarea situației epidemiologice și aplicarea măsurilor cu caracter excepțional din domeniul social și economic.

Spre exemplu, până la finele lunii octombrie, pentru îndemnizații acordate pe perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului s-au plătit 4,1 miliarde de lei. Alte 863,4 milioane de lei au fost cheltuite pentru indemnizații acordate unor categorii de profesioniști și persoanelor cu convenții individuale de muncă, care și-au întrerupt activitatea ca urmare a efectelor pandemiei. La rândul lor, angajatorii au încasat 2,4 miliarde de lei pentru decontarea a 41,5% din salariul brut al angajaților menținuți în muncă, iar părinților care și-au întrerupt activitatea pentru a supraveghea copiii pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ li s-au acordat indemnizații în sumă totală de 90,7 milioane de lei.

În plus, mediul economic a fost sprijinit prin facilitățile fiscale în valoare de 40,74 miliarde de lei (3,88% din PIB), care au grevat puternic încasările bugetului general consolidat. Mai mult, obligații fiscale ale agențiilor economici în valoare totală de 16,29 miliarde de lei au fost amânate la plată, iar restituirile de TVA au crescut cu 3,08 miliarde de lei față de aceeași perioadă din 2019, pentru susținerea lichidității în sectorul privat. Totodată au fost acordate bonificații pentru plata la scadență a impozitului pe profit și a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,9 miliarde de lei.

În aceste condiții, deficitul bugetar a explodat pur și simplu, ajungând la 74,04 miliarde de lei (7,05% din PIB), din care mai mult de jumătate se datorează măsurilor de combatere a crizei provocate de epidemia COVID-19.

Încasările bugetare, în ușoară creștere

Îmbucurător este faptul că, în ciuda recesiunii economice provocată de pandemie și a amânării la plată a unor obligații fiscale, veniturile bugetului general consolidat au înregistrat o creștere de 0,9%, în primele zece luni ale anului 2020 față de perioada corespunzătoare a anului trecut, însumând 263,48 miliarde de lei. Aceasta demonstrează că, economia națională a reușit să se adapteze noilor condiții și să rămână funcțională. Dar nu trebuie omisă nici contribuția finanțărilor europene. Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăților efectuate și donațiile au totalizat 22,49 miliarde de lei în primele zece luni ale anului 2020, în creștere cu 47,7% față de perioada similară din 2019.

Încasările din impozitul pe salarii și venituri au fost de 20,17 miliarde de lei, înregistrând o creștere anualizată de 5,2%. Cel mai mare aport la acest avans l-au avut încasările din impozitul pe veniturile din pensii.

Contribuțiile de asigurări au totalizat 92,99 miliarde de lei în primele zece luni ale anului 2020, în creștere cu doar 0,6% față de nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut.

În schimb, încasările din impozitul pe profit au însumat 14,54 miliarde de lei, înregistrând o diminuare de 11,38% față de perioada corespunzătoare a anului trecut. În structură, încasările din impozitul pe profit al agenților economici s-au diminuat cu 7,0%.

Încasările nete din TVA au scăzut cu 11,0%, totalizând 47,64 miliarde de lei, în perioada ianuarie – octombrie 2020, iar veniturile din accize au însumat 24,97 miliarde de lei, înregistrând o scădere de 3,3%. Dacă volumul încasărilor din accizele pentru produse energetice a scăzut cu 14,9%, ca urmare a reducerii consumului de carburanți, în schimb, veniturile din accizele pentru produsele din tutun au crescut cu 12,0%, evoluție susținută și de majorarea nivelului accizei la țigarete.

Cheltuielile și investițiile au explodat

Cheltuielile bugetului general consolidat au însumat 337,52 miliarde de lei în primele zece luni din 2020, fiind în creștere cu 16,4% față de aceeași perioadă a anului precedent. În structură, cheltuielile de personal au însumat 90,5 miliarde de lei și o creștere de 7,0%, iar cele cu asistența socială au fost de 116,3 miliarde de lei, în creștere cu 22,8%.

Vestea bună este că a crescut volumul investițiilor. Cheltuielile finanțate de fonduri interne și externe au fost în valoare de 35,5 miliarde de lei, saltul fiind de 32,46%. Este cea mai mare sumă investită în economie în ultimii 10 ani, aferentă primelor 10 luni ale anului. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4474 secunde