Bugetul de stat pe 2021 va alimenta instituțiile inutile, armatele de birocrați și sinecuriști?

1098
Bugetul de stat pe 2021 va alimenta instituțiile inutile, armatele de birocrați și sinecuriști? - bugetuldestatpe2021vaalimentains-1610389280.jpg

Articole de la același autor

„Șantierul” bugetului de stat pe anul 2021 a fost deschis săptămâna trecută. „Arhitecții” și „constructorii” din ministere și-au suflecat mânecile și s-au apucat de lucru. Se fac analize, calcule, estimări și proiecții, se culeg informații și se realizează simulări, se taie dintr-o parte și se adaugă în alta. E iureș, căci lucrarea este de mare urgență.

În cursul acestei săptămâni vor fi stabilite limitele în care trebuie să se încadreze bugetul fiecărui minister - un fel de pat al lui Procust. Va intra în funcție ghilotina. Bugetele ministeriale care se întind mai mult decât le permite plapuma veniturilor vor suferi amputări pe viu, extrem de dureroase. Ce vreți, suntem în recesiune, iar deficitul bugetar e cât Casa Poporului, Palatul Victoria și Palatul Cotroceni la un loc. În primele 11 luni ale anului 2020 a urcat 84,05 miliarde lei, respectiv 8,0% din produsul intern brut.

Unde mai pui că statul este plin de datorii ca broasca de râie. În octombrie 2020, datoria publică a României ajunsese la 457 miliarde de lei, respectiv 44% din produsul intern brut. Pentru a-și achita ratele scadente, statul e nevoit să se împrumute din greu de pe piața externă și internă, de la bănci și populație, căci altfel, de unde bani? Veniturile sunt prea puține, evaziunea fiscală e uriașă, iar risipa de bani publici face parte din fișa postului amploiaților statului.

„Arhitecții” bugetului au primit sarcina ca, mai întâi, să ia la puricat actele normative aflate în vigoare și care au un impact bugetar. Trebuie să identifice care dintre cheltuielile stipulate de acestea nu pot fi susținute în totalitate din bugetul anului 2021 și care nu pot fi puse în aplicare în acest an, din cauza unor necorelări legislative. Totodată vor trebui să vină cu soluții.

În plus, fiecare minister a primit sarcina să analizeze și să prezinte situația financiară a companiilor din subordine: venituri, profit, pierderi, datorii, cauzele care au condus la pierderi, plăți restante și arierate. Totodată vor trebui să prezinte un set de măsuri concrete de eficientizare a companiilor cu pierderi, cuantificabile și cu termene clare de realizare. Toate acestea vor fi incluse într-un memorandum întocmit de fiecare minister, iar bugetul alocat companiilor din subordine va fi condiționat de îndeplinirea măsurilor prevăzute în respectivul document.

La baza construcției bugetare va sta și o analiză a stadiului în care se află proiectele de investiții din bani publici. Practica din perioada 2016 – 2020 arată că, dintre proiectele incluse în buget, unele au primit finanțarea, altele, nu, iar o a treia categorie au fost bugetate și finalizate, dar execuția lor a fost foarte proastă. Pe de altă parte, se dorește să nu mai fie finanțate de la bugetul de stat proiectele de investiții care pot fi finanțate din fonduri europene.

Din păcate, construcția bugetului de stat pe anul 2021 nu are în vedere o reorganizare serioasă a aparatului de stat. În prezent, acesta este parazitat de o mulțime de instituții și structuri inutile, de armate de sinecuriști și birocrați, care își justifică existența complicând lucrurile și a căror adevărată menire este să prăpădească banul public. Politicienii aflați, astăzi, la putere ne demonstrează că nu au nici interesul, nici curajul să facă mult așteptata curățenie.

Ținta construcției bugetare pe 2021 este modestă: atingerea unui deficit de 7%. Programul de guvernare al actualei coaliții prevede reducerea deficitului bugetar sub 3%, în anul 2024.

Guvernul Cîțu și-a propus să isprăvească în pas alergător lucrarea. Mort-copt, proiectul bugetului de stat trebuie să ajungă pe masa Parlamentului, pe 4 februarie, pentru a fi dezbătut și aprobat.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8793 secunde