Bugetele țării plătesc un greu tribut "dictatorului" Covid-19

221
Bugetele țării plătesc un greu tribut

Articole de la același autor

Cât ne costă pandemia Covid-19? Răspunsul îl aflăm din execuția bugetului general consolidat pe primele cinci luni ale anului 2020.

Aproape jumătate din deficitul de 38,84 miliarde lei (respectiv 3,59% din PIB) se datorează cheltuielilor excepționale efectuate pentru combaterea epidemiei de Covid-19 - circa 3,83 miliarde de lei - și facilităților fiscale acordate mediului economic afectat de această criză. În plus, în perioada de referință, rambursările de TVA au crescut cu 2,26 miliarde de lei față de cele din intervalul ianuarie - mai 2019, măsura fiind luată pentru susținerea lichidității în sectorul privat. Dar cu toate acestea, cheltuielile cu investițiile au fost mai mari cu 3,43 miliarde de lei față de aceeași perioadă a anului precedent.

Statul a adunat banii doar cu o mână…

Recesiunea economică generată de pandemie a amputat drastic încasările la visteria statului. Veniturile bugetului general consolidat au însumat 119,59 miliarde de lei, în primele cinci luni ale anului 2020, fiind în scădere cu 3,4% față de aceeași perioadă din 2019.

Pentru ca sectoarele economice afectate de măsurile restrictive impuse de pandemie să poată supraviețui, statul a acordat o serie de facilități fiscale, care i-au afectat drastic încasările: amânarea plății unor obligații fiscale și acordarea bonificațiilor la plata impozitului pe profit.

Încasările din impozitul pe salarii și venit au însumat 9,59 miliarde de lei, înregistrând o creștere anualizată de 4%, iar contribuțiile sociale s-au ridicat la 44,55 miliarde de lei, fiind în scădere cu 2,1%.

Pe de altă parte, încasările din impozitul pe profit s-au redus cu 12,5%, ca urmare a amânării plății și facilităților fiscale acordate, ajungând la 6,90 miliarde de lei.

Cea mai mare diminuare - 18,9% - au avut încasările din TVA, care au însumat 20,11 miliarde de lei. Dinamica lor indică măsura în care s-a redus consumul. Veniturile din accizele pe produse energetice s-au diminuat cu 15,4%, sub impactul restricțiilor impuse populației și mediului de afaceri. În schimb, cele din acciza pe produsele din tutun au făcut un salt de 18,6% (susținut și de majorarea cu 4,2% a accizei).

… dar i-a împărțit cu două mâini

În primele cinci luni ale anului 2020, statul a cheltuit de la bugetele sale 158,43 miliarde de lei, mai mult cu 14,4% față de aceeași perioadă a anului precedent. O serie de cheltuieli au avut un caracter excepțional, fiind necesare combaterii efectelor pandemiei de Covid-19. Astfel, până la finele lunii mai, s-au achitat indemnizații în valoare de 2,738 miliarde de lei pentru diferite categorii de salariați și profesioniști care au fost obligați să își întrerupă activitatea pe perioada stării de urgență.

În această perioadă dramatică, cheltuielile de personal ale statului au crescut cu 5,2%, ca urmare a majorărilor salariale dispuse în 2019, de fosta guvernare, ajungând la 43,99 miliarde de lei.

Creșterea de 16,2% a cheltuielilor cu bunurile și serviciile s-a datorat în primul rând achiziției de medicamente, materiale sanitare, reactivi și alte produse necesare diagnosticării și tratării pacienților infectați cu coronavirus. Iar creșterea cu 21,9% a cheltuielilor cu asistența socială a fost influențată, în principal, de majorarea punctului de pensie, începând cu 1 septembrie 2019, de la 1.100 lei la 1.265 lei, a îndemnizației sociale pentru pensionari - cu 10%, de majorarea alocațiilor de stat pentru copii începând cu 1 mai 2019, precum și de indexarea acestora cu rata inflației din anul 2019, începând cu 1 ianuarie 2020.

Investițiile au prins viteză

În ciuda situației excepționale, a presiunilor la care au fost supuse bugetele statului, Guvernul Orban a apăsat pedala de accelerație a investițiilor. Cheltuielile la acest capitol s-au ridicat la 13 miliarde de lei, fiind cu 35,8% mai mari decât în aceeași perioadă a anului 2019. Și - atenție! - este cel mai înalt nivel al cheltuielilor pentru investiții realizate în primele cinci luni din ultimii 10 ani.

Cheltuielile privind proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subvențiile de la Uniunea Europeană aferente agriculturii) au fost de 8,84 miliarde lei, mai mari cu 27,9% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7195 secunde