Bugetarii ar trebui să se ferească de credite bancare

402
Bugetarii ar trebui să se ferească de credite bancare - 491bf9a4259930aa7a779d25dae4fb09.jpg
În ciuda semnalelor pozitive din piață și a reducerilor progresive de dobândă cheie, efectuate de BNR, creditarea continuă să scadă. În ianuarie, valoarea creditului neguvernamental a scăzut cu 0,3% față de luna precedentă, până la 199,28 miliarde lei, potrivit datelor publicate ieri de Banca Națională a României (BNR).
Față de aceeași lună din 2009, creditarea a scăzut cu 3,5%, departe de vremurile de dinainte de criză, când rata anuală de creștere a creditelor ajungea și la 70%.
Pe lângă menținerea unor condiții destul de dure la creditare, scăderea poate fi pusă și pe seama schimbării comportamentului populației.
"Este recomandabil să împrumuți de la bănci doar jumătate din suma pe care o poți plăti cu ușurință. Chiar dacă băncile acceptă un grad de îndatorare de până la 60%, cel mai sigur este să te împrumuți la cel mult 30% din venituri", spune Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR).
Și bancherii le recomandă românilor să fie prudenți, atunci când vor să contracteze un credit, chiar dacă gradul de îndatorare este mai mic decât în multe alte state occidentale.
"Orice român să gândește să nu se împrumute peste măsură. Dacă toate cheltuielile zilnice ajung la 50% din venituri, nu este indicat să te îndatorezi cu încă 50%. O bancă nu se uită la sectorul în care lucrează solicitanții, ci mai degrabă la soliditatea veniturilor și la perspectivele de menținere a locului de muncă. În aceste condiții, bugetarii ar trebui să se gândească de două ori înainte de a lua un credit", a declarat Mișu Negrițoiu, directorul general al ING Bank.
În ianuarie, volumul împrumuturilor în lei, acordate populației, a scăzut cu 0,7%, la 38 miliarde lei. Față de ianuarie 2009, declinul este de 5,1%. Creditele în valută s-au diminuat cu 2,3%, la 60 miliarde lei.
Pentru firme, valoarea creditelor în lei a crescut cu 2,1%, față de luna precedentă, la 41,7 miliarde lei. Comparativ cu ianuarie 2009, scăderea înregistrată este de 3,3%. În cazul creditelor în valută, avansul lunar a fost de numai 0,4%, până la 58,9 miliarde lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.6698 secunde