BNR: "Leul nu a fost atacat și nu există riscul unei deprecieri"

1736
BNR:
Oscilațiile mai mari ale cur-sului de schimb din ultimele zile sunt legate de evoluția regiunii, diferențele de pe piața valutară autohtonă fiind determinate de frământările sociale, potrivit lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României.
El se referă în special la greva generală anunțată de sindi-catele care îi reprezintă pe angajații din sistemul bugetar, pentru 5 octombrie, din cauza nemulțumirilor față de forma legii salarizării unitare, pentru care guvernul vrea să își asume răspunderea.
Cât despre o depreciere și mai puternică a leului, Vasilescu spune că starea actuală a pieței nu anunță nimic în acest sens: "Piața este racordată la căderea puternică a deficitului de cont curent, motiv pentru care nu se anunță niciun fel de depreciere a monedei naționale".
Consilierul guvernatorului BNR a mai precizat că nu a fost vorba de vreun atac speculativ asupra leului: "Declarația potrivit căreia ar fi avut loc un atac asupra leului a fost scoasă din context și interpretată eronat. Era vorba despre un posibil atac care ar putea avea loc în această toamnă, context în care am dat asigurări că sun-tem cu ochii pe speculatori".
În ultimele zile, leul s-a depreciat puternic, cursul de referință atingând luni un vârf al ultimelor șase luni, de 4,2747 lei/euro. La finele săptămânii trecute, cursul de schimb depășise nivelul de 4,28 lei/euro, pe piața interbancară.
Referitor la evoluția viitoare a leului, părerile analiștilor bancari sunt împărțite – unii estimează încă nouă luni de presiuni asupra monedei naționale, în timp ce alții consi-deră că leul nu va mai ajunge iarăși la minimul de 4,31 lei/euro, atins în ianuarie 2009.
Motivele principale pentru care leul nu va mai pierde teren în fața euro sunt reducerea sensibilă a vulnerabilității economiei autohtone, corecția deficitului de cont curent și diminuarea problemelor din economie. Optimiștii văd un curs de 4,15 lei/euro, în decembrie 2009.
De cealaltă parte, unii experți consideră că leul va depăși pragul de 4,45 lei/euro, în următoarele trei luni, pe fondul neajustării salariilor față de productivitatea reală a muncii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.254 secunde