BNR dă semnalul scumpirii creditării

95

Articole de la același autor

Începând cu data de 6 octombrie 2021, rata dobânzii de politică monetară a fost majorată de la 1,25% la 1,50% pe an. Decizia a fost luată de consiliul de administrație al Băncii Naționale a României, care a mai hotărât următoarele:

- majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit de la 0,75% la 1,00% pe an;

- majorarea ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) de la 1,75% la 2,00% pe an;

- păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Deciziile consiliului de administrație „vizează readucerea și menținerea ratei anuale a inflației în linie cu ținta staționară de 2,5%±1%, inclusiv prin ancorarea anticipațiilor inflaționiste pe orizontul mai îndepărtat de timp, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creșteri economice sustenabile în contextul procesului de consolidare fiscală, și în condiții de protejare a stabilității financiare”, se arată în comunicatul BNR.

Rata anuală a inflației a urcat abrupt, în ultima perioadă, de la 3,94%, în iunie 2021, la 4,95%, în iulie 2021, și la 5,25%, în luna august. Creșterea a fost determinată și în acest interval aproape integral de componente exogene ale indicelui prețurilor de consum, mai cu seamă de majorarea considerabilă a prețurilor gazelor naturale și energiei electrice în luna iulie, și într-o mai mică măsură de continuarea scumpirii combustibililor, preponderent pe seama categoriei non-benzină și motorină.

Ca întotdeauna, măsura de creștere a ratei dobânzii de politică monetară va fi urmată de o scumpire a creditării, fapt ce va afecta investițiile mediului de afaceri și ale populației, dar și consumul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 04 Octombrie 2021
Stire din Economie : Ce rezervă de aur are România?
Joi, 23 Septembrie 2021
Stire din Economie : Creditarea a prins viteză
Pagina a fost generata in 1.2368 secunde