Barista şi stilistul de extensii gene, meserii recunoscute pe piaţa muncii

515
Barista şi stilistul de extensii gene, meserii recunoscute pe piaţa muncii - fond2-1637606630.jpg

Articole de la același autor

În sfârşit, Clasificarea Ocupaţiilor din România s-a adaptat cerinţelor noi de pe piaţa muncii şi au fost introduse 65 de meserii care erau practicate dar nu erau recunoscute în România. Cu această ocazie Ministerul Muncii a anunţat şi că 62 de ocupații au fost eliminate din nomenclator. Totodată, au fost simplificate procedurile de actualizare a acestora, iar termenele au fost mult scurtate.

Ministrul Muncii a anunţat recent că au fost introduse meserii noi în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR), în timp ce 62 de meserii au dispărut de pe piaţa muncii pentru că nu se mai practicau. Cererea cea mai mare de meserii noi a fost pe domeniile IT şi digitalizare. „România se dezvoltă, iar piața muncii trebuie să fie pregătită să facă față unei competiții internaționale. Prin introducerea unor meserii ale viitorului și trecerea ocupațiilor care nu se mai practică într-o grupă specială, reziduală, am făcut un prim pas pentru adaptarea forței de muncă la noile cerințe ale pieței”, a declarat Raluca Turcan, ministrul Muncii. Profesioniştii care precticau meserii care nu erau recunoscute în COR spun că este un mare câştig şi că de acum perspectivele se pot dezvolta în domeniul profesiei lor. „Suntem foarte încântate că meseria noastră a fost recunoscută pe piaţa muncii. Aşteptăm de ani de zile acest lucru pentru că nu ne puteam atesta şi nu aveam nişte reguli bine definite. Sperăm ca de acum să se oprească lucrul la negru. Eram o ramură a makeup-ului sau cosmeticii şi nu exista această meserie de „stilist extensii gene”, ceea ce facem noi. Acum putem să organizăm cursuri de perfecţionare şi putem avea acces mai uşor la evenimente internaţionale în domeniu fiindu-ne recunoscută şi în România meseria. Este o meserie frumoasă, este o meserie dificilă, este o meserie care necesită foarte multă informaţie pentru că lucrăm cu ochiul şi este o responsabilitate şi ne dorim cliente sănătoase”, a spus Sibel Cristea, stilist extensii gene.

Doi ani a durat până când „barista” a intrat în COR

În COR sunt acum incluse meserii din domeniul artistic. Au fost recunoscute profesiile cum ar fi compozitor de muzică de film, de muzică publicitară sau de muzică uşoară. Cafeaua a adus şi ea pe piaţa muncii mai multe ramuri de meserii care, în sfârşit, şi-au găsit locul în COR. Degustătorul de cafea, director import export cafea, ceai, cacao şi mirodenii, expert în prăjirea cafelei şi barista sunt meserii care erau practicate dar nu se regăseau în nici un nomenclator de meserii la noi în ţară.

„Oamenii din această industrie erau angajaţi ori ca barman preparator şi era oarecum frustrant să ştii că ai un job, iar pe cartea de muncă scria altceva. Noi trimiteam oamenii la cursuri recunoscute de o asociaţie internaţională a cafelei, dar aceste cursuri nu se regăseau ca şi denumire profesională în Clasificarea Ocupaţiilor din România. Făceam specializări în barista, în prăjit cafea, cafea verde, dar în cărţile de muncă rămâneam în continuare barman preparator. Iniţiativa de a introduce o nouă ocupaţie a plecat în urmă cu doi ani de la câţiva oameni din industria cafelei, Laura Roshanian şi Radu Savopol, care şi-au dedicat timp şi bani pentru a depune documentele necesare la Ministerul Muncii. Meseria de barista presupune cunoştinţe de bază de la planta de cafea, până la cunoştinţe minime despre prăjire, cunoştinţe tehnice despre râşniţe, espressoare şi metode alternative de preparare, dar şi cunoştinţe despre frotarea laptelui. Practic, în metodologia unui examen sunt incluse toate aceste aspecte şi acum va trebui să participe un reprezentant al Ministerului Muncii care va emite un certificat recunoscut, o diplomă de calificare. Noi suntem foarte bucuroşi că au fost recunoscute aceste profesii”, a declarat Ştefan Dinescu, expert în cafea de specialitate. Un aspect important este că a fost flexibilizată procedura şi s-au scurtat termenele, astfel că cererile de actualizare a Clasificării Ocupaţiilor din România vor fi finalizate în 20 de zile lucrătoare. Documentele necesare introducerii, modificării, eliminării sau radierii unei ocupații din COR pot fi depuse de către solicitant la Ministerul Muncii atât în format letric, cât și prin e-mail, fiind acceptată semnătura electronică calificată. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6421 secunde