Băncile taie creditul de sub picioarele populației

598
Băncile taie creditul de sub picioarele populației - 7fdd7100f8bcb301923df02819f21fc8.jpg
Politica relaxată din primăvară a băncilor nu a fost decât un foc de paie. După o campanie puternică de atragere a clienților, cu dobânzi chiar mai mici de 10%
la creditele în lei, bancherii au schimbat iarăși "strategia". Acum, în plină vară, împrumuturile sunt mai scumpe, ridicând astfel un zid de netrecut în calea revenirii economiei.

"În România, băncile se protejează de loviturile pieței prin transferarea costurilor asupra clienților - o situație diferită față de ce se întâmplă acum afară, unde bancherii au o strategie pe termen lung mai bine definită. Nu scumpesc creditele, însă ajută consumul să se relanseze, știind că tot ei vor beneficia, la final, de pe urma puterii mai mari de cumpărare a populației", a declarat, pentru Cuget Liber, un bancher dintr-o unitate locală de talie medie.
Potrivit spuselor sale, Banca Națională a României (BNR) ar trebui să fie mai incisivă când micșorează dobânda-cheie, pentru că, altfel, singura opțiune a băncilor este să scumpească creditele în continuare, având în vedere că s-au speriat de previziunile asupra inflației - între 7 și 8% la finele anului 2010, cea mai ridicată rată a inflației din Uniunea Europeană.
Potrivit unui studiu efectuat de BNR, în iunie, băncile au majorat cu 0,6 puncte procentuale costul creditelor în lei aflate pe sold. Astfel, dobânda anuală efectivă (DAE) a urcat cu circa 0,5%, până la o medie de 17,8%.
Din păcate pentru consumatori, ordonanța de urgență care reglementează segmentul bancar de retail a cerut ca împrumuturile să se raporteze la indicele pieței monetare interbancare (ROBOR). În consecință, clienții băncilor sunt afectați și mai mult de fluctuațiile pieței.
"Potrivit legii, creditele noi sunt legate acum de ROBOR și atât timp cât dobânzile din piață cresc, este normal ca și creditele să se scumpească", a comentat Lucian Anghel, economistul-șef al Băncii Comerciale Române (BCR), adăugând că cei care contractează acum credite nu mai sunt protejați de "dobânzile administrative", ca în anii trecuți, ci sunt expuși la "riscul fluctuației dobânzilor interbancare".
"Oferta noastră s-a ajustat conform situației din piață. Există campanii speciale de sezon, deci creditele nu sunt cu mult mai scumpe acum. Spre exemplu, dobânda medie a unui credit în lei este de 8%, față de 7% în primăvară. Într-adevăr, este o creștere, dar nu chiar atât de mare. Oferta de vară propune credite în lei cu dobândă fixă, între 8 și 12%, în funcție de perioada pe care se acordă creditul. Este o modalitate de a evita fluctuațiile din piață", a declarat, pentru Cuget Liber, Monica Munteanu, reprezentantul departamentului de marketing al BRD Constanța.
O altă explicație pentru scumpirea creditelor ar fi și nevoia bancherilor de a atenua efectele impozitării cu 16% a câștigurilor din depozite. Multe bănci comerciale au decis să suporte diferența, pentru a nu pierde clienți. Drept urmare, costurile sunt recuperate acum cu ajutorul creditelor.
Potrivit datelor băncii centrale, băncile au scumpit și creditele ipotecare în euro, dobânda anuală efectivă urcând în acest caz până aproape de 6%.
Efectele se simt din plin pe piața imobiliară, unde tranzacțiile se află în impas. Piața este ținută în viață de schimburile de proprietăți și de vânzările de apartamente cu două camere prin intermediul programului Prima Casă.
Analiștii economici susțin însă că, atât timp cât creșterea dobânzilor nu este semnificativă, consumul nu va fi afectat foarte tare. O majorare masivă a costurilor creditelor ar îngropa probabil unele segmente ale pieței (în special vânzările auto și de locuințe), care trec deja printr-o perioadă extrem de dificilă.
Pentru clienți, fie ei noi sau cu credite aflate în desfășurare, scumpirea creditelor înseamnă rate mai mari și posibilități tot mai mici de a pune umărul la revenirea pe plus a economiei autohtone șubrede.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 19 August 2010
Stire din Economie : Prețul pâinii stă la dospit
Pagina a fost generata in 1.7541 secunde