Băcăniile de altădată au prins teren. Constănţenii, mari consumatori de produse tradiţionale

839
Băcăniile de altădată au prins teren. Constănţenii, mari consumatori de produse tradiţionale - fondbacaniiledealtadata2-1612202164.jpg

Articole de la același autor

Sub sloganul de la „furcă la furculiţă” sau de la „fermă la furculiţă”, românii au început să caute produse cât mai naturale direct de la micii producători. Din dorinţa de a aduce produse locale, din curţile ţăranilor direct pe masa orăşenilor, câţiva întreprinzători din Constanţa şi-au deschis băcănii şi site-uri specializate în vânzarea produselor agroalimentare autentice. Gustul copilăriei, amintirea bunicilor şi dorinţa de a mânca cât mai sănătos i-a făcut pe cei mai mulţi dintre ei să pună pe picioare o astfel de afacere şi nu duc lipsă de clienţi.

Cine n-are bunici la ţară poate găsi produsele dintr-o gospodărie ţărănească, în băcănii. Băcăniile sunt acele mici şi cochete magazine unde se vând specialităţi şi delicatese produse la scară mică, din materii prime naturale provenite din curtea gospodarului. Intrând într-o băcănie povestea din interior te cuprinde şi te face să te laşi ademenit de aromele produselor autentice. Şi câte nu sunt într-o băcănie… De la brânzeturi dobrogene artizanale, la preparate din carne de vită, porc sau oaie, la pui gata prins din bătătură, ouă proaspete dar şi făină, mălai sau preparate de panificaţie, patiserie sau brutărie. În Constanţa sunt câteva astfel de magazine, în care dacă pui piciorul n-ai mai vrea să ieşi. Este adevărat că preţurile sunt mai mari, dar pentru calitate şi de ce nu, pentru a ajuta fermierii dobrogeni şi nu numai, pentru că sunt şi produse tradiţionale din alte zone ale ţării, merită să dai un ban în plus.



Băcăniile ţărăneşti, tot mai căutate


Printre primele băcănii deschise în Constanţa este cea de la Curtea Brâncovenească, inaugurată în 2009. O mare parte dintre produsele comercializate provin din ferma proprie din Satu Nou, Medgidia. Spre exemplu, puiul Brâncovenesc este crescut „domol”, hrănit cu cereale atent selecţionate. Preţul este de 24,50 lei/kg. Găsiţi o gamă largă de produse atât proaspete cât şi congelate sau conservate. Deschisă de curând, Băcănia Câmpenească este un loc care susţine dezvoltarea gospodăriilor ţărăneşti. Este proiectul a doi tineri antreprenori care au pornit de la ideea de a aduce „mâncare sănătoasă pentru corp sănătos”, consumând produse 100% naturale, făcute de gospodari pricepuţi. Principalul furnizor este o cooperativă din judeţul Buzău. Puteţi găsi de la legume şi fructe proaspete şi procesate, produse lactate, brânzeturi, ouă, carne proaspătă de pasăre, porc şi oaie, preparate de carmangerie şi produse de patiserie. Un pui de Mihăileşti crescut în aer liber şi hrănit exclusiv cu cereale, fără antibiotice, hormoni sau apă injectată, după cum este descris de producător, costă 30 lei/kg. Pe lângă bunătăţile menţionate puteţi cumpăra şi produse dobrogene cum ar fi miere, cătină, aronia şi mezeluri tradiţionale. O altă băcănie unde se găsesc produse direct de la micul producător, dar de calitate superioară este „Cămara Mariei”. Aici gustul copilăriei te întâmpină de cum treci pragul magazinului. Păine proaspătă aburindă dar şi paste fel de fel cu sau fără gluten sunt într-o gamă variată de vânzare. Preparatele din carne de mangaliţă sunt la mare căutare alături de brânzeturi făcute după reţete vechi franţuzeşti. Şi diabeticii pot găsi dulceţuri şi siropuri îndulcite natural pentru ei. Şi nu în ultimul rând, este iniţiativa unor tineri inimoşi, care au pornit în căutarea ţăranilor autentici din dorinţa de a procura hrană cât mai sănătoasă, mai ales pentru mămici cu copii mici. Şi aşa au pus bazele unui grup pe Facebook intitulat „Ţăranii Dobrogeni” care astăzi numără peste 100 de mii de membri. Nu numai că poţi găsi tot ce îţi pofteşte inima, dar este şi un loc unde producătorii locali din toate satele şi comunele din judeţ au un loc unde să-şi vândă marfa online. După patru ani de activitate au deschis şi două magazine cu specific rural şi se pot mândri cu nenumăratele evenimente organizate de ei, de târguri şi serbări câmpeneşti. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 27 Octombrie 2011
Stire din Social : Țepe cu produse tradiționale
Pagina a fost generata in 0.501 secunde