Aurul, o investiţie sigură pe termen lung. Pandemia a contribuit la scăderea vânzărilor

204

Articole de la același autor

Dintotdeauna aurul a reprezentat o investiţie sigură pe termen lung. Fie pace, fie război, o punguţă cu bijuterii în casă, a însemnat liniştea şi siguranţa familiei în caz de o criză economică. Şi asta pentru că, banii de hârtie nu au fost atât de siguri şi s-au devalorizat peste nopate.

În perioade de criză, cum este cea de pandemie COVID-19 sau de fluctuaţii bursiere legate chiar şi de politic, aurul poate fi un bun catalizator într-o economie în dezechilibru. Poţi investi în aur fizic sau în aur activ financiar. Aurul fizic este reprezentat de lingouri, monede sau bijuterii.

În general, pentru această formă de economie ai nevoie de costuri suplimentare pentru depozitare, asta dacă nu vrei să-l păstrezi în casă şi să-l ştergi de praf. Oricum această modalitate nu-ţi aduce profit, dar, oferă o bună protecţie împotriva inflaţiei.

Potrivit cotaţiilor la zi ale Băncii Naţionale, un lingou de 2gr/bar costă 671 de lei, iar un gram de aur a ajuns la valoarea de 252,11 lei. Şi cum tendinţa este de creştere a preţului aurului, putem spune că nu este un moment profitabil să cumpăraţi metalul preţios.

La casele de amanet aurul de 14k, second-hand, se cumpără între 122-170 lei/gr şi se vinde cu 131-220 lei/gr, iar cel de 18K, se achiziţionează între 150-180 lei/gr şi se vinde cu 166-220 lei/gr.

„În ultima perioadă tendinţa este de vânzare şi nu de cumpărare. Sunt şi persoane care vin şi cumpără bijuterii de damă, în special. Preferat este aurul de 14k. Am senzaţia că-şi fac stocuri pentru zile negre”, ne-a declarat Carmen Crăciun, administrator casă de amanet.

Multă lume intră, se uită, testează piaţa dar cei mai mulţi cad pe gânduri, pentru că nu au bani.

„Caut un inel pentru iubita mea, dar mă mai gândesc dacă îi iau. Mai caut şi în altă parte”, ne-a spus Marcel Tudor, un posibil cumpărător.

Pandemia a afectat şi ea piaţa de aur. Tot mai multă lume caută să investească în lucruri aducătoare de profit imediat pe când aurul trebuie să aştepţi să-i crească valoarea.

„Nu mai e cum era piaţa în urmă cu 10 ani când se căuta aur. Pandemia a contribuit şi ea la scăderea vânzărilor, dar oricum nu mai mergea din cauza situaţiei economice. Acum e şi mai rău. Eu nu dau mult pe aur că dacă e să crească preţul la bursă şi se prăbuşeşte imediat, eu nu mai câştig nimic”, a mai spus administratorul.

Pentru cei mai experimentaţi şi care iubesc riscul pot cumpăra aur activ de pe burse. Pot achiziţiona şi certificate emise de bănci care se mişcă exact cum merge preţul aurului: de la gram şi până la zecimea de uncie.  



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 30 Septembrie 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Sâmbătă, 26 Septembrie 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Vineri, 25 Septembrie 2020
Stire din Economie : Leul pierde în fața tuturor valutelor
Vineri, 25 Septembrie 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Joi, 24 Septembrie 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 0.513 secunde