Au început concedierile! Puterea împinge statul român pe panta falimentului bugetar

282

Articole de la același autor

Posturile de televiziune și-au închis edițiile de duminică cu reportaje dedicate liderilor proaspăt aleși ai Partidului Social Democrat și actorilor de la Teatrul Național. O parte din imagini îi arătau pe Viorica Dăncilă, Eugen Teodorovici și Mihai Fifor – câștigătorii bătăliei pentru putere în partidul de guvernământ – cum împărțeau, în culmea fericirii, zâmbete și pupici, în dreapta și-n stânga. În alte cadre apăreau actorii de pe cea mai mare scenă a țării, cu Ion Caramitru în frunte, protestând, în fața sediului Guvernul, împotriva tăierii fondurilor instituțiilor de cultură și a concedierii a zeci de tehnicieni de la Teatrul Național și ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. 


De loc surprinzător, de la tribuna Congresului PSD nu s-a vorbit despre gravele probleme cu care se confruntă economia și societatea românească, de parcă acestea n-ar exista. 


Era de așteptat ca forul suprem al partidului să facă o analiză lucidă și critică a propriei guvernări, din cauza căreia a pierdut sprijinul unui mare număr de alegători. Dar a preferat să pună batista pe țambal. Nu s-a suflat niciun cuvânt despre criza bugetară în care a fost aruncată România, despre faptul că statul trăiește din împrumuturi și se îndatorează pe rupte și despre faptul că primăriile sunt în pericol de a nu mai putea funcționa din lipsă de bani. Nimeni n-a amintit faptul că ministrul finanțelor publice, Eugen Orlando Teodorovici, unul dintre artizanii politicii fiscal-bugetare a PSD, a trimis o notificare la toate instituțiile publice, inclusiv instituțiile de cultură și institutele de cercetare, prin care se cere, în mod expres, "reducerea numărului de angajați și/sau reducerea cuantumului unor drepturi salariale". Dimpotrivă, drept recompensă pentru "profesionalismul" de care a dat dovadă în domeniul fiscal-bugetar, Eugen Orlando Teodorovici a fost ales președinte executiv al partidului.
Stimați cititori, e de jale! Execuția bugetului general consolidat pe primele patru luni ale anului 2019 s-a încheiat cu un deficit de 11,4 miliarde de lei, respectiv 1,1% din PIB. Este rezultatul cel mai prost din timpul guvernării coaliției PSD – ALDE. În aceeași perioadă din 2018, deficitul a fost de 6,05 miliarde de lei, în timp ce primele patru luni din 2017 s-au încheiat cu un excedent bugetar de 1,4 miliarde de lei. Dacă execuția bugetară va continua tot atât de prost, deficitul bugetar va urca, până la finele anului, la 34,2 miliarde de lei, respectiv 3,3% din PIB. Astfel spus, se va trece în zona deficitului excesiv.


Din cauza adâncirii găurii bugetare, ne putem aștepta, în viitorul apropiat, la o serie de măsuri extreme în instituțiile statului: amânarea plății salariilor, reducerea unor drepturi salariale și concedieri. Iată, începutul s-a făcut cu Teatrul Național și ARCUB! Vor urma și altele asemenea cazuri. 


PSD a criticat Guvernul Boc pentru că a tăiat salariile bugetarilor în timpul marii crize economice. Acum, când Puterea se laudă cu creșterea economică, Guvernul Dăncilă reintroduce curba de sacrificiu, dar fără să o recunoască. 


De la preluarea puterii, guvernanții social-democrați au dus o politică fiscală cu consecințe grave pentru populație și mediul de afaceri. Aceasta a generat instabilitate, lipsă de predictibilitate, contradicții și tensiuni, a stimulat consumul, inflația, dependența de importuri, deprecierea monedei naționale, a descurajat investițiile și creșterea locurilor de muncă. 


Prin politica de redistribuire a veniturilor obținute din taxe și impozite, PSD a creat dezechilibre majore pe piața forței de muncă, favorizând sectorul bugetar în dauna celui privat, a încurajat nemunca, a sporit gradul de îndatorare al României și a făcut să crească deficitul bugetar. N-a trecut mult timp și întregul edificiu statal a început să se resimtă de pe urma consumării excesive și iresponsabile a banilor publici. Puterea împinge statul român pe panta falimentului bugetar.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3621 secunde