Asigurări, garanții și ajutoare de minimis pentru exportatori, IMM-uri și investitori

868
Asigurări, garanții și ajutoare de minimis pentru exportatori, IMM-uri și investitori - 50b32c9b10b39-1357737549.jpg
"Cred că vom reuși să dezvoltăm parteneriatul pe care îl avem cu băncile comerciale, mai ales că traversăm o perioadă în care EximBank poate fi o resursă de exploatat pentru acestea. Punând împreună produsele noastre cu cele ale băncilor comerciale, vom putea prezenta mediului de afaceri soluții financiare complete, care să ofere în același timp și un plus de confort prin minimizarea consistentă a riscurilor" - declara Traian Halalai, președintele "EximBank România", în decembrie 2012. 


Anul trecut, pachetul de asigurări al "Exim Bank" a fost desemnat "Produsul bancar al anului 2012", de o revistă de specialitate din România.

Banca va continua în 2013 să promoveze produsele de asigurare. Pachetul include pro-duse precum:

- polița de asigurare a riscului de neplată la extern, pentru riscuri ce nu țin de piață (care oferă siguranța încasării a până la 85% din valoarea exportului efectuat în țări cu riscuri non-piață, indiferent de evoluția situației financiare a cumpărătorului extern și de evoluția riscurilor comerciale, politice și de forța majoră din țara acestuia);

- polița de asigurare a creditelor de export pe termen mediu și lung (care asigură recuperarea a până la 85% din pierderile rezultate din contractele de export, încheiate cu partenerii externi pe termen mediu și lung);

- polița de asigurare a creditului cumpărător (care acoperă exporturile românești a căror finanțare se realizează prin creditarea cumpărătorului extern sau a băncii acestuia pentru plata bunurilor si serviciilor importate. EximBank asigură recuperarea a până la 95% din valoarea creditului cumpărător);

- polița de asigurare a investițiilor românești de capital în străinătate (suma asigurată este de maximum 90% din valoarea proiectului de investiții).

Importanța asigurării exporturilor și a investițiilor în străinătate a crescut odată cu insta-larea crizei economice. Firmele românești implicate în relații comerciale externe au început să se orienteze către produsele care le pot reduce riscurile în afaceri.

Și în 2013, IMM-urile pot primi din partea "EximBank România" o garanție care acoperă până la 80% din valoarea creditului pe care urmează să îl contracteze la orice bancă comercială.

Pe de altă parte, societățile comerciale pot recupera până la 50% din dobânda plătită pentru creditele de investiții contractate în lei de la orice bancă comercială. Compensarea parțială a dobânzii plătite de operatorii economici la creditele în lei pentru investiții este un ajutor de minimis, respectiv un ajutor de stat permis în cadrul Uniunii Europene.

Ea se acordă pentru orice investiții, mai puțin cele din următoarele domenii: tranzacții imobiliare, pescuit, acvacultură, producția primară a produselor agricole, sectorul carbonifer, producția de armament, jocurile de noroc, producția și comerțul cu ridicata ale produselor din alcool și tutun.

Solicitantul poate beneficia de ajutoare de minimis în valoare de maximum 200.000 euro într-o perioadă de trei ani fiscali (doi ani fiscali plus anul curent). În cazul transportului rutier, valoarea ajutorului este de maximum 100.000 euro.

Mai trebuie știut că reducerea cheltuielilor cu dobânda se poate face pentru creditele contractate de la una sau mai multe bănci. Acordarea acestui tip de ajutor de stat a fost prelungită până în 2014.

Pentru obținerea compensației de dobândă este necesară o documentație foarte simplă. Cei interesați se pot adresa Eximbank - Sucursala Regională Constanța. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 18 Decembrie 2012
Stire din Economie : Sărbători pe datorie!
Miercuri, 12 Decembrie 2012
Stire din Economie : Adio, credite în euro!
Vineri, 30 Noiembrie 2012
Stire din Economie : Mai aproape  de unificarea bancară a UE
Pagina a fost generata in 0.2204 secunde