Asiaticii, așteptați ca pâinea caldă pe litoral

169
1
Asiaticii, așteptați ca pâinea caldă pe litoral - asiaticiiasteptaticapainecaldape-1394133752.jpg

Articole de la același autor

Muncitorii din țările asiatice sunt "cuminți" și fără pretenții financiare exagerate 


De ani buni, operatorii din turism spun că tot mai greu reușesc să angajeze personal calificat în hoteluri și restaurante, mai ales atunci când vine vorba despre muncitori sezonieri. Nu foarte ușor dau peste oameni bine pregătiți, dornici să muncească, și, la fel de important, și fără să aibă pretenții financiare extrem de mari. 


E drept, în ultima perioadă, zeci de tineri au absolvit cursuri de pregătire în domeniu, însă puțini, sau cel puțin nu suficienți, ajung să lucreze efectiv pe litoral. De ce? Puține unități de pe litoral sunt deschise 12 luni pe an, așadar aceștia fie se îndreaptă către unitățile din oraș deschise tot timpul anului, fie aleg străinătatea. "Nu mai avem personal cu care să ne desfășurăm activitatea. Foarte greu ne racolăm personal, cu cheltuieli foarte mari. Cu efort mare personalul de bază este ținut peste iarnă", a precizat Nicolae Bucovală, președintele Asociației Patronale Mamaia. 


Cei mai potriviți pentru astfel de joburi sezoniere par să fie muncitorii din țările asiatice. Sunt cuminți, harnici și s-ar mulțumi cu salarii pentru care mulți români nici nu s-ar da jos din pat, având totuși în vedere volumul mare de muncă din lunile de vară. 
"Peste două milioane de români pleacă afară să muncească, iar noi nu avem voie să aducem 4.000 - 5.000 de persoane. Țările asiatice oferă forță de muncă cuminte, care vine să câștige un ban, țări în care au un venit de 100 de dolari; aici ar putea câștiga undeva la 400 de dolari. Trebuie ca Guvernul să facă ceva în acest sens", a precizat Nicolae Bucovală. 


Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale a propus eliberarea a 5.500 de autorizații de muncă pentru străinii care vor să muncească anul acesta în România, număr identic cu cel din 2013. Dintre acestea, vor putea fi acordate 3.000 de autorizații de muncă pentru lucrători permanenți, 900 pentru lucrători detașați, 800 pentru lucrători înalt calificați și doar câte 100 pentru lucrători sezonieri și pentru lucrători transfrontalieri. La acestea se mai adaugă 200 pentru lucrători stagiari și 300 pentru sportivi. 


Comentează știrea

he
7 martie 2014
pai altii

cine sa vina la Mazare si PZD? Rusii si iranienii!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6285 secunde