Apicultorii constănțeni ies în stradă!

543
2
Apicultorii constănțeni ies în stradă! - apicultor-1361885901.jpg

Articole de la același autor

Noul sistem de impozitare din agri-cultură îi vizează și pe apicultori și, așa cum era și de așteptat, nu sunt deloc mulțumiți de acest lucru. Sumele pe care ar trebui să le scoată din buzunare crescătorii constănțeni de albine nu sunt extrem de mari, însă ideea în sine este descurajantă. "Orice sumă pe care ți-o ia cineva din buzunar e de speriat. De la A.I. Cuza și până acum apicultura nu a fost impozitată decât o perioadă scurtă, de Carol I. S-a considerat că albinele fac polenizare și întrețin viața și atunci ar fi trebuit să primească de la stat câte o subvenție pentru lucrul acesta. În România niciodată nu s-a dat, dar nici nu s-a impozitat, pentru că sumele nu sunt așa de mari încât un Guvern să scape de datorii pe impozitul apicultorilor", a precizat Ionel Togan, vicepreședintele Asociației Apis Tomitana Dacica.


Potrivit acestuia, județul Constanța are un potențial enorm în ceea ce privește apicultura. Pe piață ar putea ajunge chiar dublul cantității de miere de la această oră, însă în loc să se încurajeze această activitate, guvernanții nu fac acum decât să le taie elanul crescătorilor și potențialilor crescători. "Noi apreciem că va scădea numărul de familii deținute de oameni pentru că li s-a tăiat elanul în a se dezvolta, în a prospera", a precizat Ionel Togan.

Apicultorii au și pus deja la cale un protest în Capitală, care ar urma să aibă loc în prima jumătate a lunii martie, la care să participe crescători de albine din toată țara. "Luna viitoare, în prima jumătate a lunii martie, va avea loc un miting al Sindicatului din Agricultură, la București, împotriva impozitării apiculturii. Să vedem ce o să iasă. Din toate județele vor merge acolo apicultori. Îi vom anunța din timp, pe cei interesați, de unde se pleacă, cum se pleacă", a precizat Ionel Togan.

Cum și ce se impozitează

Noile prevederi spun că norma de venit este de 70 de lei pentru crescătorii care dețin între 50 și 100 de familii de albine, și de 98 de lei pentru cei cu peste 100 de familii. Ionel Togan ne-a explicat cum anume se va aplica impozitul: "Este vorba despre 16% din cei 70 de lei, respectiv 98 de lei. Ei consideră că sumele acestea ar fi venitul pe familie, pe an. Adică între 50 și 100, 70 de lei pe familie, din care se impozitează 16%. Mai trebuie precizat că se impozitează doar ce depășește 50 de familii. Dacă ai 105 familii, primele 50 nu se impozitează, următoarele 50 se impozitează cu 70 de lei, iar următoarele cinci, tot ce trece de 100, cu 98 de lei".

Există destule "portițe"

Cine și pentru câte familii de albine se vor plăti aceste impozite, mai rămâne de văzut. Singurii care nu vor avea loc de "manevre" sunt cei ce au scrise proiecte și au accesat sau intenționează să acceseze fonduri europene și care au de respectat anu-mite condiții. În rest… Apicultorii tre-buie să se înscrie la Camera Agricolă, cu numărul de familii de albine deținute, însă nimic nu îl va putea opri pe un crescător să declare mai puține, adică până în 50, ori să le declare pe toate, însă împărțite pe fiecare mem-bru al familiei sale.


Comentează știrea

admirator
27 februarie 2013
bravo!

mai votati USL si o sa vedeti voi efecte benefice....

XXL
27 februarie 2013
albinuta

pentru cine a votat aceasta lege le recomand anainte sa ia bani sa numere toate albinele din fiecare familie de albine .

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3272 secunde