Apartamente din Constanța care au ținut piept perioadei de recesiune

602
Apartamente din Constanța care au ținut piept perioadei de recesiune - blocuri3-1383158770.jpg

Articole de la același autor

Se știe, ultimii șase ani nu au fost deloc ușori pentru piața imobiliară locală, din fericire pentru constănțenii aflați în căutarea unei (noi) locuințe, dar spre disperarea vânzătorilor și a celor care lucrează în domeniu.

S-au înregistrat scăderi semnificative de preț, fie că vorbim despre apartamente cu o cameră, două sau cu trei. Totuși, unele uni-tăți locative au făcut ceva mai bine față crizei. Imobiliare.ro a prezentat, pe baza datelor furnizate de Indicele imobiliare.ro, un clasa-ment al tipurilor de apartamente cu cele mai bune performanțe în materie de preț din 2008 încoace. Analiza a luat în calcul variația prețului minim solicitat pe categorii de apartamente (cu una, două și trei camere), vechi și noi, în perioada martie 2008-septembrie 2013. Ce s-a întâmplat la Constanța în această perioadă?

Prețurile apartamentelor au scăzut cu zeci de procente, așa cum s-a consemnat, de altfel, în toată țara. Partea interesantă este că locuințele cu trei camere s-au depreciat cel mai puțin în perioada recesiunii, asta arată analiza efectuată; acestea au înregistrat un minus de 43% din martie 2008 până la finele lunii septembrie a acestui an (de la 1.523 la 864 de euro pe metru pătrat). Pe de altă parte, prețurile unităților locative cu o cameră au scăzut cu circa 45% (de la 1.614 la 894 de euro pe metru pătrat), iar apartamentele bicamerale s-au ieftinit cu 46% (de la 1.572 la 846 de euro pe metru pătrat).

Diferența, clar, nu este mare, iar agenții imobiliari constănțeni spun că aceasta se poate explica prin faptul că în cazul locuințelor cu mai multe camere, care sunt de regulă și cu o suprafață mai mare, prețul mediu era vizibil mai mic.

Pe de altă parte, în momentul în care vorbim despre apartamente cu trei, patru camere, și puterea de cumpărare este, cel puțin teoretic, alta. Așadar proprietarii nu sunt dispuși să coboare cu pretențiile mult sub prețul pieței.

Pentru a face o comparație cu alte mari orașe din țară: în Timișoara analiza arată că prețurile aparta-mentelor cu trei camere au scăzut cu aproximativ 37%, în Brașov cu 38%, în Cluj-Napoca cu 40%, iar în Bucureștii, cu 52,5%. Procen-tele reflectă până la urmă, într-o măsură mai mică sau mai mare, raportul dintre cerere și ofertă.

Din păcate însă pentru cum-părători, deși cererea a scăzut dramatic în ultimii șase ani, din cauza blocării creditării, prețurile nu au scăzut și ele pe măsură. Vânzarea apartamentelor mari merge și nu prea, la Constanța, mai ales dacă le luăm în calcul pe cele cu patru camere. Au început parcă să fie mai căutate, însă nu se poate vorbi, nici pe departe, de o dezghețare a pieței, în acest sens.

"Un segment care merge: cei care doresc apartamente cu patru camere, să-și «upgradeze» spațiul. S-a mărit familia, nu mai au loc în apartament și sunt nevoiți, cumva, să cumpere ceva mai mare și se duc direct la patru camere. Numărul nu este însă foarte mare", spune Marius Coman, directorul unei mari agenții imobiliare din Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 09 Octombrie 2013
Stire din Cetățenești : Cum să te ferești de țepele imobiliare
Pagina a fost generata in 0.5868 secunde