Apa îmbuteliată ar putea deveni prea scumpă pentru români

798
Apa îmbuteliată ar putea deveni prea scumpă pentru români - apaimbuteliata-1511878374.jpg

Articole de la același autor

Asociația Românâ a Dozatoarelor pentru Apă (ARDA) a dat alarma. Potrivit unui proiect de lege pentru reglementarea sistemului de redevențe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere și hidrominerale, redevența pentru apă îmbuteliată ar urma să aibă aceeași valoare cu redevența pentru marmură, calcar sau gresie, respectiv echivalentul în lei a 4 euro pe metru cub. Ar fi cea mai mare redevență pe ape îmbuteliate din Uniunea Europeana. 


Agenții economici care îmbuteliază apa de izvor nu sunt însă de acord cu această valoare și propun 0,4 euro/mc. Ei susțin că apa de consum zilnic este o necesitate vitală și se situează pe locul al doilea în topul celor mai importante elemente de susținere a vieții după aer. Diferențe sunt și în ceea ce privește apa de masă. Statul vrea o redevență la sursă/punct de măsurare, în echivalentul în lei a 4 euro/mc, în timp ce propunerea producătorilor este de 0,2 euro/mc. Potrivit prevederilor proiectului de act normativ, toată apa de masă îmbuteliată, indiferent de proveniență, va plăti redevență.


Creșterea redevențelor este determinată de nevoia tot mai acută de venituri a statului, în condițiile amplificării deficitului bugetar. Măsura va conduce la scumpirea apei îmbuteliate și la scăderea drastică a consumului, iar producătorii interni vor fi nevoiți să-și restrângă activitatea sau chiar să închidă unitățile de producție, dacă acestea devin nerentabile. Primii care vor avea de pierdut sunt consumatorii și economia. Va dispărea o marfă importantă de pe piață, se vor închide locuri de muncă din industria respectivă, din transporturi, comeț și serviciile conexe. La rândul său, statul va pierde importante venituri din redevențe, TVA, taxe, impozite și contribuții. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 29 Noiembrie 2017
Stire din Economie : Rata șomajului a coborât la 4,9%
Miercuri, 29 Noiembrie 2017
Stire din Economie : Mozaic economic
Pagina a fost generata in 1.0209 secunde