Anul 2016 vine cu TVA de 20%. Magazinele se pregătesc să scadă prețurile?

447
Anul 2016 vine cu TVA de 20%. Magazinele se pregătesc  să scadă prețurile? - tva-1451218335.jpg
Anul 2016 ar trebui să vină cu un val de ieftiniri în magazinele și serviciile din România, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal. TVA-ul redus de la 24 la 20% este principala prevedere care va avea un impact direct asupra vieții românilor.

Astfel, 2016 ne aduce reducerea taxei pe valoarea adăugată, cota generală la 20%, însoțită de o scădere a TVA pentru livrările de cărți, manuale, ziare, reviste la cota de 5%. Cota se aplică de altfel și pentru accesul la competițiile sportive, evenimentele culturale.

Cu toate acestea, noul an vine și cu creșteri de taxe cum ar fi majorarea taxelor locale datorate de persoanele fizice pentru locuințele deținute, remarcându-se majorări substanțiale și de mai multe ori pentru locuințele folosite ca sedii pentru desfășurarea de activități independente.

Impozitul pe profit, numeroase modificări

Modificări semnificative suferă și impozitul pe profit, dintre care amintim: se extinde categoria de venituri neimpozabile pentru sumele colectate de operatorii responsabili cu gestionarea deșeurilor; cheltuielile de protocol sunt deductibile în cotă de 2% asupra profitului contabil la care se adaugă cheltuiala cu impozitul pe profit și cheltuiala de protocol; cheltuielile sociale se pot acorda în valoarea de până la 5% din cheltuielile cu salariile; cheltuielile de sponsorizare reduc impozitul pe profit în procentul de 0,5% din cifra de afaceri, fără a depăși 20% din impozitul pe profit; pentru împrumuturile pe termen lung de la alte entități se reduce la 4% nivelul ratei dobânzii când acesta este în valută ce poate fi deductibilă, condiționat de gradul de îndatorare (anterior acest procent era de 6%); în cazul achiziției mijloacelor de transport se accentuează faptul că amortizarea este limitată la 1.500 lei/lună, iar valoarea ce depășește această sumă este nedeductibilă chiar dacă mijlocul de transport este vândut cu profit.

Taxa pe valoare adăugată intră la apă

Cota generală aplicabilă începând cu data de 1 ianuarie 2016 pentru TVA este de 20%.

Conform noului Cod Fiscal, se aplică următoarele cote reduse:

- cota de 9% pentru medicamente, cazarea în sectorul hotelier, alimente, servicii de restaurant și catering.

- se extinde aplicarea cotei reduse de 5% pentru cărți, manuale școlare, reviste și pentru accesul la evenimente culturale sau sportive, accesul la muzee, case memoriale, târguri sau expoziții.

- se păstrează cota de TVA de 5% și pentru vânzarea de locuințe sociale, în schimb se modifică condițiile de aplicare în sens favorabil cumpărătorului.

Se păstrează deductibilitatea limitată la 50% pentru mijloacele de transport persoane când nu sunt utilizate în mod exclusiv în activități economice.

Se introduce o măsură tranzitorie pentru ajustarea TVA pentru alte bunuri decât cele de capital când acestea nu mai sunt folosite în activități taxabile.

Se păstrează plafonul de 220.000 lei, reprezentând 65.000 euro la data aderării, reprezentând plafonul de scutire de TVA.

Se extind măsurile de taxare inversă (simplificare a TVA fără plata efectivă a TVA) pentru:

- clădiri, părți de clădire și terenuri;

- furnizările de telefoane mobile;

- furnizările de console de jocuri, tablete, PC și laptopuri. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 21 Decembrie 2015
Stire din Social : SPIT. ANUNȚ IMPORTANT!
Pagina a fost generata in 0.4009 secunde