Angajamentele SC CEZ Distribuție SA, puse în dezbatere publică de Consiliul Concurenței

138
Angajamentele SC CEZ Distribuție SA, puse în dezbatere publică de Consiliul Concurenței - angajamente-1404404593.jpg

Articole de la același autor

Consiliul Concurenței a anunțat că supune dezbaterii publice propunerile de angajamente formulate de SC CEZ Distribuție SA, în cadrul investigației privind un posibil abuz de poziție dominantă al acestei companii pe piața distribuției de energie electrică.


Investigația a fost declanșată în 2011, ca urmare a plângerii depuse de SC Electrica Muntenia Nord SA, în calitatea sa de furnizor de energie electrică pentru consumatorul eligibil SC Eurospațial SRL. Autoritatea de concurență a analizat comportamentul SC CEZ Distribuție SA în relația cu clienții săi noncasnici, atât în ceea ce privește activitatea de distribuție, cât și relația contractuală. 


"Pe parcursul acestei investigații ne-am exprimat îngrijorările referitoare la restricționarea accesului furnizorilor la rețea și la lipsa de transparență față de consumator. Ne-am consultat și cu ANRE pentru a ne asigura că angajamentele propuse de CEZ sunt în concordanță cu cadrul de reglementare in domeniul energiei. Aceste angajamente reprezintă un pas important în adoptarea unor norme care, pe de-o parte să protejeze consumatorii de practicile abuzive, iar pe de altă parte să ofere companiilor posibilitatea recuperării unor eventuale creanțe" - a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. 


Prin propunerea de angajamente, CEZ dorește să elimine îngrijorările de natură concurențială ce au condus la declanșarea investigației.


După analiza observațiilor formulate de către terți, Consiliul Concurenței poate solicita modificarea propunerilor și poate decide acceptarea sau respingerea angajamentelor.


În cazul în care angajamentele sunt acceptate, vor fi monitorizate pe o perioadă stabilită prin decizie a Consiliului Concurenței, verificarea îndeplinirii acestora fiind realizată de autoritatea de concurență sau de către un mandatar desemnat în acest sens.


În cazul neîndeplinirii angajamentelor, compania poate fi sancționată cu amendă de până la 10% din cifra de afaceri. Pe parcursul procedurii Consiliul Concurenței poate redeschide, la cerere sau din oficiu, investigația, dacă se constată anumite nereguli.


Angajamentele reprezintă o procedură utilizată la nivel european, la care se recurge în anumite situații atât pentru a stopa o practică anticoncurențială, cât și pentru a preveni apariția unor practici similare și reprezintă o soluție mai rapidă și eficace pentru (re)instaurarea concurenței pe piață.


Conținutul angajamentelor formulate de SC CEZ Distribuție SA în cadrul investigației sunt publicate pe pagina de Internet a autorității de concurență. Consiliul Concurenței invită persoanele fizice sau juridice interesate de acțiunile întreprinderii investigate să trimită observații cu privire la angajamentele propuse de către SC CEZ Distribuție SA.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5629 secunde