Astăzi are loc o nouă ședință BNR!

Analiștii și bancherii se așteaptă la o scădere a dobânzii cheie la 7%

4379
Analiștii și bancherii se așteaptă la o scădere a dobânzii cheie la 7% - 5de53e211da9a55194f63cc252a72c29.jpg
Astăzi, Banca Națională a României (BNR) intră în ședință pentru a lua o nouă decizie cu privire la menținerea sau reducerea dobânzii cheie. Deși majoritatea analiștilor și bancherilor se așteaptă ca BNR să reducă nivelul dobânzii pentru a stimula creditarea, există și numeroase argumente prin care banca ar putea îngheța o perioadă dobânda de politică monetară.

Majoritatea bancherilor sunt optimiști atunci când vine vorba de ședința BNR de astăzi și așteaptă o scădere cu 0,25 sau chiar cu jumătate de punct procentual a dobânzii cheie.
Astfel, conform opiniilor exprimate în cadrul unui sondaj, de către membrii Asociației Analiștilor Financiar - Bancari din România (AAFBR), Consiliul de Administrație al BNR ar putea decide reducerea ratei dobânzii de politică monetară la 7%, reducerea ratei rezervelor minime obligatorii la valută cu până la cinci puncte procentuale și menținerea nemodificată a ratei rezervelor minime obligatorii la lei.
În acest moment, piața pare să se fi aliat la așteptările analiștilor, bancherii fiind de părere că BNR va reduce rata dobânzii de referință. "Având în vedere injecțiile de lichiditate a BNR, pare posibil ca ratele de dobândă pe termen scurt să urmeze un trend descendent în următoarele ședințe", afirmă bancherii.
Totuși reducerea nu înseamnă automat și scăderea imediată a costului noilor credite.
Nivelul dobânzilor la credite depinde și de așteptările privind inflația, precum și de perspectivele privind creșterea economică, potrivit unei analize "Hotnews.ro". În plus, deciziile BNR produc efecte după o perioadă de timp care poate ajunge la câteva luni.
În istoria recentă a creditării au existat și cazuri în care reducerea dobânzii cheie a scumpit creditele. De exemplu, în februarie 2009, Banca Centrală a redus cu un sfert de punct procentual dobânda de referință. În următoarele trei luni, băncile au scumpit creditele de la 21,3% (dobânda medie la creditele noi acordate IMM-urilor pe unu - cinci ani) la 22,3%. Exemplele ar putea continua pe tot parcursul anului trecut, când tăierile agresive de dobândă ale BNR au fost însoțite de tăieri modeste ale costului creditelor bancare noi în lei.
Nu în ultimul rând, potrivit reprezentanților BNR, o scădere a dobânzii de politică monetară ar trebui să se vadă în reducerea dobânzilor la credite. În noiembrie 2009, când BNR nu a redus dobânda, în ciuda așteptărilor bancherilor, viceguvernatorul Cristian Popa a explicat decizia: "În acel moment, reducerea do-bânzii cheie nu s-ar fi dus acolo unde ne interesează pe noi: prin dobânzile interbancare, în reducerea dobânzilor la credite noi. Acelea ne preocupă în mod special. În timp ce noi scădeam de la 10,25% la 8%, dobânzile la credite au scăzut, dar cu mult mai puțin. Dovada că au și crescut marjele între dobânzile la credite și depozitele la majoritatea băncilor comerciale."

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1382 secunde