ANAF renunță să mai ceară informații privind plățile cu cardul în magazine

184
1
ANAF renunță să mai ceară informații privind plățile cu cardul în magazine - card-1469720968.jpg

Articole recomandate

Agenția Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat, joi seară, că proiectul de act normativ care prevedea acces nelimitat al Fiscului la toate plățile cu cardul va fi modificat, astfel încât să nu mai fie solicitate informații precum codul de autorizare a plãții, numãrul de card sau detaliile privind identitatea deținãtorului unui card în cazul plăților cu cardul la POS-urile comercianților.


Anunțul vine după ce instituția căreia îi este subordonată ANAF, Ministerul Finanțelor, a anunțat joi dimineață că, în urma consultărilor cu reprezentanții băncilor, a modificat proiectul de act normativ, eliminând unele date precum numărul cardului bancar, însă a sugerat că nu renunță la măsură.

Acum, ANAF susține că nu este nevoie de datele prevăzute în proiectul inițial.

"Având în vedere inexistența vreunui interes instituțional vizavi de datele personale, în proiect se va înlocui solicitarea de raportare a unor informații precum codul de autorizare a plãții, numãrul de card sau detaliile privind identitatea deținãtorului unui card, cu solicitarea comunicãrii detaliilor (datã, valoare și cont) tranzacțiilor realizate prin intermediul POS", se arată într-un comunicat transmis joi seară presei.

Măsura este propusă în cadrul proiectului de conectare a tuturor caselor de marcat ale firmelor la sistemul informatic al Fiscului, fiind inclusă într-un proiect de Hotărâre de Guvern publicat în 12 iulie de către Ministerul Finanțelor.

Însă Ministerul Finanțelor susținea, dimineață, că este nevoie de datele prevăzute în proiect.

"În urma consultărilor cu patronatele din domeniul bancar ce au avut loc miercuri, 27 iulie 2016, Ministerul Finanțelor și ANAF au luat deja în considerare modificarea articolului 4, alin 3, din Anexa menționată în materialele de presă, în sensul eliminării unor date (spre exemplu numărul cardului bancar din motive de securitate), inclusiv netransmiterea unor date pe care instituția emitentă nu le deține", se preciza într-un comunicat transmis joi dimineață de minister.

Instituția nu lua în considerare renunțarea la măsură, susținând că proiectul de act normativ în care este inclusă prevederea este necesar, vizând "corelarea datelor înregistrate pe bonul fiscal transmis ANAF de către aparatele de marcat electronice fiscale cu datele comunicate de POS-urile pentru bunurile/serviciile pentru care plata se face prin intermediul cardului".

Proiectul de act normativ publicat în 12 iulie de Finanțe acorda angajaților Fiscului acces la informații detaliate despre toate plățile făcute cu cardurile în România și despre posesorii cardurilor care au făcut plățile, potrivit News.ro.



Comentează știrea

otilia v
29 iulie 2016
carduri

anaf-ul poate deranja pe cei cu carduri bancare false; una e sa faci piata din bani munciti, altceva este sa cumperi din bani de furat; banul de furat nu are valoare, totul este foarte ieftin!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0687 secunde