Amendă pentru sumele mai mari de 10.000 euro nedeclarate la frontieră

134
Amendă pentru sumele mai mari de 10.000 euro nedeclarate la frontieră - sumelemaimari-1637606797.jpg

Articole de la același autor

Persoanele care transportă numerar în valoare de peste 10.000 de euro trebuie să-l declare în vamă, la intrarea sau ieşirea dintr-o ţară membră a Uniunii Europene, altfel riscă amenzi între 3.000 – 50.000 lei. Măsura a fost adoptată de Guvern săptămâna trecută şi a intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial pe 19 noiembrie 2021. Amenda nu poate fi însă mai mare de 60% din valoarea numerarului. Conform legislaţiei, constituie contravenţie neîndeplinirea obligaţiei de declarare a numerarului însoţit sau a obligaţiei de informare cu privire la numerarul neînsoţit.

La stabilirea valorii numerarului nedeclarat se ia în considerare cursul de schimb utilizat de autoritatea vamală potrivit reglementărilor vamale. În cazul în care numerarul neînsoţit în valoare de 10.000 euro sau mai mult iese sau intră în Uniunea Europeană, autorităţile competente din vamă pot să solicite expeditorului sau destinatarului numerarului sau unui reprezentant al acestora să facă o declaraţie de informare în termen de 30 de zile. Potrivit Hotărârii de Guvern, autorităţile pot reţine numerarul până când expeditorul sau destinatarul ori un reprezentant face declaraţia de informare.

Obligaţia de informare cu privire la numerarul neînsoţit nu se consideră îndeplinită în cazul în care declaraţia nu este făcută până la expirarea termenului, informaţiile furnizate sunt incorecte sau incomplete sau dacă numerarul nu este pus la dispoziţie pentru control.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5887 secunde