Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare vrea despăgubiri. Ce soluții a trimis guvernanților

225
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare vrea despăgubiri. Ce soluții a trimis guvernanților - fondsolutiifermieri-1614018423.jpg

Articole de la același autor

În urma întâlnirii avute săptămâna trecută între reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) şi ministrul Agriculturii, Adrian Oros, acesta din urmă le-a spus fermierilor să vină cu soluţii pentru plata despăgubirilor de secetă la culturile de primăvară. Asta au şi făcut, şi ieri au trimis o scrisoare membrilor Guvernului prin care le-au adus la cunoştinţă soluţiile găsite.

Este vorba despre patru puncte prin care fermierii propun deblocarea sumelor prevăzute iniţial în bugetul Ministerului Agriculturii. În preambul, semnatarii scrisorii au arătat că „despăgubirile pentru seceta pedologică severă se notifică şi instituie schemă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile Uniunii Europene, conform pct. (352) al capitolului 1.2.1.2 Ajutoarele pentru compensarea pagubelor provocate de un fenomen meteorologic nefavorabil care poate fi asimilat calamităților naturale”.

Mai ales că, suprafeţele afectate sunt inventariate şi centralizate şi se cunoaşte numărul de beneficiari şi impactul bugetar, iar schema de ajutor de stat este similară celei aprobate pentru culturile de toamnă, au mai spus reprezentanţii AAC.

Prima propunere se referă la plata din credite bugetare, adică în proiectul Legii bugetului de stat pentru Ministerul Agriculturii să fie cuprinsă suma promisă fermierilor, într-o anexă 2 cu următorul conţinut: 2021 suma din credite bugetare să fie de 1.093.000 lei. Fermierii au mai adăugat că prin această formă, banii pot ajunge în conturile fermierilor până la sfârşitul lunii martie.

O a doua soluţie la fel de rapidă este scontarea în baza protocolului APIA/BĂNCI. Adică implementarea unui sistem de eliberare a adeverinţelor către fermierii calamitaţi, care să nu depăşească 40% din cheltuielile efectuate cu care agricultorii pot obţine un credit pentru 85-90% din suma înscrisă în adeverinţă drept creanţă, pentru a-şi acoperi o parte din datorii. Sumele înscrise pe adeverinţe vor cuprinde inclusiv despăgubirile restante aferente culturilor de toamnă. Suma scontată ar urma să fie acordată pe o perioadă de maximum 12 luni, iar rambursarea integrală se va face după ce fermierii vor încasa ajutoarele pentru despăgubirile culturilor calamitate. Compensarea creanţelor bugetare este a treia soluţie şi se referă la faptul că statul ar putea da o OUG prin care să recunoască că fermierii sunt de fapt, deţinătorii unor creanţe, o dată ce deţin procese verbale de constatare. Sumele ar putea fi utilizate pentru plata/compensarea obligațiilor de plată către bugetul de stat (creanțe bugetare, impozit pe venit, CAS, CASS etc).

A patra soluţie ar putea fi accesarea unor credite capital de lucru cu garanţii de stat similar IMM Invest, dar printr-o procedură mult simplificată. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5627 secunde