Ai plătit timbrul de mediu? Iată cum îți poți lua banii înapoi

2878
4
Ai plătit timbrul de mediu? Iată cum îți poți lua banii înapoi - fondtimbruldemediu-1385055388.jpg

Articole de la același autor

Constănțenii care au plătit timbrul de mediu și se consideră nedreptăți pot cere restituirea sumei achitate. Avocații deja au găsit "portițele" necesare și spun că, odată declanșată acțiunea, soluția nu poate să fie decât în favoarea celor care au înmatriculat. 


Constănțenii care au achitat timbrul de mediu (mulți dintre ei chiar mii de euro) pot cere restituirea sumelor achitate. Avocații și-au făcut bine temele, au găsit motivațiile necesare, așadar procesele vor începe să curgă. Pe scurt, OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule încalcă, în primul rând, principiul liberei circulații a mărfurilor. Deja au fost admise acțiuni în țară, deci se poate! 


"Au fost admise deja acțiuni la Teleorman, de exemplu. Motivația este următoarea: noua formulă de calcul a timbrului crește taxele pentru autoturisme Euro 3 și Euro 4 și scade pentru Euro 1, Euro 2 și non-euro. Adică, pentru autoturismele care poluează mai puțin, respectiv Euro 3 și Euro 4, se plătește o taxă mai mare decât pentru autoturismele care poluează mai mult - cele non-euro, Euro 1 și Euro 2. Această creștere excesivă a cuantu-mului timbrului afectează dreptul de proprietate a celor care doresc să vândă bunul respectiv. Nu mai pot să vândă liber bunul respectiv, la prețul pe care îl doresc aceștia, pentru că sunt condiționați de plata acestei taxe de timbru, mă refer la Euro 3 și Euro 4, care sunt cele mai vândute. Masa cea mai mare a autovehiculelor comercializate reprezintă autovehicule Euro 3 și Euro 4. Prin aceasta se încalcă un articol privind libera circulație a bunurilor din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene", explică avocatul Bogdan Marian Pavel. 


Principiul neretroactivității, încălcat 


Apoi, OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule încalcă și principiul că legea nu retroactivează. 


"Al doilea punct pentru care oamenii câștigă în instanță este acela că există acolo un articol, la Ordonanța 9/2013, care spune că inclusiv oamenii care nu au plătit anterior taxa sau care și-au recuperat taxa respectivă prin instanță sunt obligați acum să plătească această taxă. Și atunci, conform principiului că legea nu retroactivează, cei care dau în judecată câștigă", mai explică avocatul Pavel. 


Iar constănțenii care deja au achitat timbrul de mediu par să prindă curaj. "Avem în lucru astfel de acțiuni introduse în instanță, dar nu s-au fixat termenele de judecată. Încă așteptăm. Nu ți se dă termen de judecată imediat. Judecătorul analizează să vadă dacă ai făcut cererea corect, o comunică părții adverse; durează cam 45 de zile până se fixează termenul de judecată, poate chiar puțin mai bine. Important este că, odată declanșată acțiunea, nu poate să fie decât în favoarea celor care vor să înmatriculeze", a mai spus avocatul. 


Dai în judecată înainte să achiți timbrul 


Potrivit avocatului Bogdan Marian Pavel, cel care vrea să-și recupereze sumele ce reprezintă timbrul de mediu nu trebuie neapărat să plătească taxa și abia apoi să dea statul în judecată. Acesta poate doar solicita să i se comunice ce taxă ar avea de plătit și, fără să o achite, să dea statul în judecată. 


"Există și această variantă, ca să nu plătească taxa. Doar fac o solicitare Administrației Finanțelor să li se comunice ce taxă au de achitat și nu achită, ci dau în judecată", a explicat Pavel. 


Comentează știrea

Un alt avocat
22 noiembrie 2013
taxa

avocatu` asta minune ne poate spune cate procese de genul asta a castigat el ? pe timbrul de mediu ? nu de alta da` ... la constanta se resping toate cererile ... macar un exemplu

Marian
6 decembrie 2013
La EURO3 motor 2.0 din 2005 2750E timbrul

Buna ziua in Alba la fel toate cauzele desestimate nu ajunge nimic pe rol . Am un Citroen din 2005 Euro3 motor de 2000 diesel proprietate personala de nou in spania ma costa timbru 2750E mai mult decat prtul masinii..asa ceva numai in romania este posibil......rusine si pacat de tara asta ca este condusa de asa personaje.

victor
9 decembrie 2013
propunere

VA PROPUN UN CALCUL SIMPLU PT TAXA capacitate x 0.1 x coeficient (1-6) COEFICIENT : 0 pt euro 6 1 pt euro 5 2 pt euro 4 3 pt euro 3 4 pt euro 2 5 pt euro 1 6 pt non euro EXEMPU golf 1.9, euro3 :1900x0.1x3=570 euro opel 1.7 euro4 :1700x0.1x2=340 euro SIMPLU, ECHITABIL, DAR MAI ALES SUPORTABIL FINANCIAR

ioica n
16 ianuarie 2014
cum se calculeaza taxa de mediu?

acum care este metoda de calcul al taxei de mediu si cine o face?

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 13 Noiembrie 2013
Stire din Diverse : Mai este Duster-ul o mașină low-cost?
Miercuri, 13 Noiembrie 2013
Stire din Diverse : Subaru  va prezenta  noul model WRX
Pagina a fost generata in 1.1017 secunde