Lecțiile economiei de piață

Ai greșit un ax de cârmă? I-ați adio de la casă!

1515
1

"Domnule, n-avem voie să dăm rateuri. Dacă un strungar greșește o asemenea piesă, nu-i ajunge să-și vândă apartamentul ca să acopere pagubele" - spune maistrul Nicolae Blebea.

Omul arată spre strungul imens, pe care se execută axul de cârmă al unei nave. Se lucrează cu o precizie de o zecime de milimetru. O abatere cât de mică poate transforma piesa uriașă de oțel în rebut.
Maistrul conduce o formație de 25 de lucrători din cadrul sectorului "Strungărie" al Șantierului Naval Constanța. Cei mai mulți au peste 20 de ani vechime în meserie, dar cu toate acestea trebuie instruiți permanent.
"Lucrările sunt extrem de complexe, de mare responsabilitate și este nevoie mereu de studiu. Oame-nii trebuie învățați să citească corect planurile de execuție, să facă măsu-rătorile, să regleze strungurile și să urmă-rească funcționarea lor" - spune el.
Întregul personal al diviziei "Amenajări" - un efectiv de 240 de lucrători - participă la diverse forme de formare profesională, mă informează senior manager-ul Hilmi Abdulgani. Cei mai mulți sunt instruiți de șefii direcți. Ații participă la cursurile organizate la nivelul companiei. "Programul de instruire ne-a adus o creștere de 15 - 20% a productivității muncii, iar calitatea producției s-a îmbunătățit considerabil" - spune el.
Împreună cu Dede Perodin, președintele Sindicatului Liber al Navaliștilor, mă conduce prin sectoarele de producție. Vrea să-mi demon-streze că, la SNC, se face cu adevărat formare profesională, că nu e vorba de o activitate doar pe hârtie, formală.
Intrăm la sectorul "Zincaj", în "împărăția" maistrului Emil Tudorică și a liderului de sindicat Francis Chiriță.
"Pregătirea instalațiilor, a pieselor pentru zincare trebuie făcută ca la carte. Altfel se pot produce accidente teribile. Săptămânal îi instruiesc pe cei din formația mea în ceea ce pri-vește normele de securitate a muncii, exploatarea corectă a instalațiilor. Chiar dacă lucrătorii au o experiență îndelungată, cunoștințele profesio-nale trebuie reîmprospătate, îmbogățite, pentru a nu se instala rutina, superficialitatea" - spune maistrul.
SNC-iștii mai în vârstă își aduc aminte că, în 1974, la atelierul de zincaj a avut loc un groaznic accident de muncă, cu numeroase victime, tocmai din cauza superficialității cu care au fost tratate procedeele de lucru.
Cei 24 de lucrătorii din subordinea maistrului Petre Luca, din sectorul "Lăcătușărie", au luat note între 7 și 8 la ultima testare profesională. "Nu sunt note rele, dar este clar că toată lumea trebuie să mai învețe" - spune Gheorghe Voicu, liderul de sindicat din sector. Instruirea la locul de muncă are în vedere mai ales citirea corectă a planurilor de execuție a lucrărilor și normele de securitate a muncii.
La sectorul "Inox", condus de maistrul Mihai Iacob, se derulează un program de pregătire special. Instruc-torul este inginerul Lucian Tulei, iar elevii sunt sudorii Mihaela Zănoș-teanu, Felicia Blidaru și Alexandrina Vlad.
Cele trei lucrătoare au fost selectate din rândul celor mai buni sudori pentru a învăța un procedeu nou, care nu
s-a mai folosit în România: sudarea inoxului în mediu de gaz protector (CO2). Este o metodă de două ori mai productivă decât sudura în gaz inert (argon), utilizată până de curând.
Mihaela Zănoșteanu are o vechime de 15 ani în munca de sudor, stăpânește foarte bine o sumedenie de procedee de sudură și deține nume-roase certificări, inclusiv din partea societății germane de clasificare Germanischer Lloyd. Acum, în numai zece zile a învățat noua metodă. "Mi-a fost foarte frică, la începutul acestui curs, să nu greșesc, să nu stric mate-rialul" - spune cu sinceritate sudorița.



Comentează știrea

haihui
5 iulie 2011
I-ați adio sau ia-ți adio?!

Aoleu, nea Tița, modifică repede titlul, că vă faceți naibii de rîs! Sper că nu ați făcut aceeași greșeală și în ediția tipărită...

Articole pe aceeași temă

Joi, 14 Aprilie 2011
Stire din Sport : "Messi" de la malul mării
Vineri, 17 Decembrie 2010
Stire din Cetățenești : "Ați văzut drac mort?"
Pagina a fost generata in 0.2566 secunde