Ai de recuperat taxa auto din 2012? Iată în cât timp vei obține banii

203
Ai de recuperat taxa auto din 2012? Iată în cât timp vei obține banii - fondaiderecuperattaxaautodin2012-1393779823.jpg

Articole de la același autor

În urmă cu câteva săptămâni, Curtea de Justiție a UE decidea că taxa auto instituită de Guvernul României în ianuarie 2012 contravine Articolului 110 al Tratatului de Funcționare al Uniunii Europene, ca urmare a întrebărilor preliminare a două instanțe românești - Tribunalul Sibiu și Curtea de Apel București. Este vorba despre șoferii care au achitat în perioada ianuarie 2012 - martie 2013 taxa de înmatriculare pentru mașinile aduse din străinătate. 
La scurt timp, premierul Victor Ponta anunța că toți românii aflați în această situație își vor primi banii înapoi și că Guvernul analizează modalitatea și durata de efectuare a operațiunii, "în funcție de restricțiile și posibilitățile bugetare". Modalitatea și durata se pare că au fost stabilite, însă cu siguranță nu sunt pe placul celor care au fost nevoiți atunci să scoată bani mulți din buzunare pentru a-și putea înmatricula achiziția. 
Sumele care trebuie returnate, conform hotărârilor judecătorești, dobânzile aferente și cheltuielile de judecată vor fi plătite pe parcursul a cinci ani. Această modalitatea de plată a fost stabilită de Guvern prin ordonanță de urgență. 
"Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule și a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobânzile calculate până la data plății integrale și cheltuielile de judecată, precum și alte sume stabilite de instanțele judecătorești, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora", este decizia Guvernului. 
Șoferii nu sunt însă deloc mulțumiți de modalitatea de restituire a sumelor achitate. Spun că această plată în rate este inacceptabilă, având în vedere că ei au fost nevoiți să achitate sumele integral. 
"Noi am plătit în rate? Dacă nu aveam bani de taxă, stăteam și mă uitam la mașină. Era bine dacă plăteam într-un interval de cinci ani", spune un șofer supărat. 
Ba mai mult, deja există voci care susțin că ordonanța de urgență este neconstituțională și că ar trebui atacată în contencios administrativ și invocată excepția de neconstituționalitate. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9792 secunde