Agricultorii vor fi sprijiniți să înființeze centre de procesare

129
Agricultorii vor fi sprijiniți să înființeze centre de procesare - agricultoriprocesare-1416503068.jpg

Articole recomandate

Agricultura românească a ajuns la un grad de capitalizare și dezvoltare care îi permite să facă pasul spre integrarea producției și creșterea gradului de produse procesate oferite pe piața internă și la export. Acestea au fost principalele idei puse în discuție la seminarul dedicat industriei cărnii, organizat ieri, în capitală.

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Dumitru Botănoiu, a subliniat importanța orientării producătorilor din sectorul agroalimentar către integrarea producției, mai ales că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a introdus în noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020 acest concept, iar beneficiarii care fac eforturi în vederea trecerii către producția pentru piață și înființarea de centre de procesare vor avea prioritate la finanțare.

"Producătorii români evoluează într-o piață europeană extrem de competitivă, care astăzi este afectată de embargoul rusesc. De aceea, operatorii români trebuie să găsească o formulă prin care să se adapteze mai bine cerințelor pieței. Din punct de vedere al producției vegetale, situația la zi este mai bună comparativ cu anii precedenți și avem un plus de producție, care ar trebui să se transforme în produse cu valoare adăugată mare, iar carnea este unul dintre produsele care le poate permite agricultorilor să își garanteze veniturile. Din păcate, producțiile bune din sectorul vegetal au fost exportate ca materie primă. Consider că, în contextul politicii de dezvoltare a agriculturii românești, trebuie să avem o altă viziune și anume dezvoltarea fiecărui sector în parte. Trebuie să găsim, alături de producători, soluții pentru integrarea producției vegetale și pentru a scurta lanțul de producție, de la fermă la consumator, astfel încât să devenim mai competitivi, în special pe piețele externe. Trebuie să ne concentrăm pe integrarea producției, pe procesare, astfel încât România să câștige de pe urma exporturilor de produse procesate. Totodată, trebuie să creștem capacitatea internă de producție și în sectorul zootehnic și de stocare, dar și să găsim noi mecanisme de reacție rapidă în caz de criză, fie că vorbim de restricții la export sau de apariția unor boli sau dăunători" - a declarat secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu.

În cadrul evenimentului, secretarul de stat a înmânat diplome de excelență unui număr de 15 companii cu activitate în sectorul de producere și procesare a cărnii, care s-au evidențiat pe piața internă prin integrarea producției și ca model de business. (I.T.C.)

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 21 Noiembrie 2014
Stire din Economie : Nivelul radiațiilor la Cernavodă
Vineri, 21 Noiembrie 2014
Stire din Economie : Bugetul pătimirii naționale
Joi, 20 Noiembrie 2014
Stire din Economie : Nivelul radiațiilor la Cernavodă
Joi, 20 Noiembrie 2014
Stire din Economie : Vreți o vacanță la preț redus?
Miercuri, 19 Noiembrie 2014
Stire din Economie : S-a deschis Târgul TINIMTEX!
Miercuri, 19 Noiembrie 2014
Stire din Economie : Fiscul vinde 582 tone de cereale
Pagina a fost generata in 2.3617 secunde