Agricultorii au acces la credite pe jumătate garantate

3026
Agricultorii au acces la credite pe jumătate garantate - 57e80e913cc33984ee1446ddafe6ba1c.jpg
Banca Comercială Română (BCR) va acorda credite pe termen scurt agricultorilor, după ce a semnat convenții cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).

"Acordăm credite pe termen scurt agricultorilor care urmează să primească de la bugetul de stat subvenții în cadrul schemelor de sprijin financiar pe suprafață, pentru sectorul vegetal și zootehnic și respectiv în cadrul plăților naționale directe complementare în sectorul zootehnic", a declarat Ramona Ivan, director executiv în cadrul băncii.
BCR a încheiat o convenție și cu FGCR, pentru garantarea în proporție de 50% a creditelor.
Este o strategie binevenită, mai ales că România este probabil singura țară din UE în care relația băncilor cu agricultorii este extrem de înapoiată.
Potrivit spuselor fermierilor constănțeni contactați de "Cuget Liber", băncile solicită garanții de trei ori mai mari decât valoarea sumei împrumutate și, mai mult, nu acceptă drept garanție producția, lucru care nu se întâmplă în alte state. Ba mai mult, ei nu pot garanta cu imobile sau ferme din alte zone ale județului, pentru că majoritatea băncilor nu acceptă decât active imobiliare din orașul Constanța.
BCR acordă beneficiarilor de subvenții de la APIA credite pentru finanțarea capitalului de lucru, în valoare de până la 70% din subvenția rămasă de încasat de la APIA, în cazul schemei de sprijin pentru suprafață, și de până la 90% din subvenția rămasă de încasat, în cazul schemei de sprijin financiar pentru sectorul vegetal și zootehnic.
"Aceste trei tipuri de împrumuturi pot fi obținute de producători agricoli, persoane fizice sau juridice, care prezintă adeverința de înregistrare a fermierilor, emisă de APIA, prin care se confirmă eligibi-litatea acestora la obținerea finanțării", mai spune Ramona Ivan.
În prezent, BCR gestionează active de peste 17,2 miliarde euro și are o rețea de 659 de unități de retail (pentru populație și microîntreprinderi) și 50 de centre de afaceri dedicate IMM-urilor și companiilor mari.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4525 secunde