Agenții economici din industria laptelui trebuie să depună declarațiile anuale

141
Agenții economici din industria laptelui trebuie să depună declarațiile anuale - agentiieconomiciindlaptedlui-1430840435.jpg

Articole de la același autor

Până la data de 14 mai 2015, operatorii care achiziționează lapte, precum și producătorii deținători de cotă de lapte pentru vânzări directe trebuie să depună declarațiile anuale privind livrările, respectiv vânzările directe, efectuate în anul de cotă 2014/2015, a anunțat Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).


Producătorii deținători de cotă pentru vânzări directe trebuie să completeze declarația anuală conform informațiilor din Caietul fermierului. Este important de menționat că producătorul care deține cotă pentru vânzări directe trebuie să depună declarația anuală chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă. Caietul fermierului trebuie păstrat timp de 3 ani de la sfârșitul anului de cotă.


Cumpărătorii de lapte trebuie să depună la centrele județene APIA declarația anuală privind cantitatea de lapte achiziționată în anul de cotă 2014/2015, termenul limită fiind tot 14 mai 2015.


Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură atenționează operatorii economici și producătorii de lapte că orice întârziere în depunerea declarațiilor anuale va bloca depunerea cererilor pentru acordarea sprijinului cuplat în sectorul zootehnic pentru vacile de lapte, respectiv a cererii unice de plată.


După cum se știe, de la data de 1 aprilie 2015 a fost eliminat regimul cotelor de lapte. Având în vedere eliminarea sistemului cotelor de lapte au apărut noi reglementări legale privind livrarea laptelui de la producător către prim-cumpărătorul de lapte. 
Astfel:
- orice livrare de lapte pe teritoriul României se poate efectua doar în baza unui contract încheiat între părți;
- orice livrare de lapte în afara contractului se sancționează conform legii;
- începând cu 1 mai 2015, operatorii economici care achiziționează lapte de la producători trebuie să declare până pe data de 15 a fiecarei luni, cantitatea de lapte achiziționată de la producători în luna precedentă; 
- pentru a putea rezista pe piața laptelui și pentru a crește puterea de negociere a prețului laptelui cu prim-cumpărătorii, producătorii trebuie să se constituie în organizații de producători;
- pentru a fi recunoscute, organizațiile de producători din sectorul laptelui și al produselor lactate, trebuie să depună cererea de recunoaștere însoțită de documentele anexe la centrele județene APIA de care aparțin;
- organizația de producători recunoscută poate negocia, în numele producătorilor membrii ai acesteia, contractele de livrare a laptelui crud.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 29 Aprilie 2015
Stire din Politică-Administrație : Guvern: Ajutoare pentru agricultori
Pagina a fost generata in 0.2943 secunde