Află de ce vom plăti mai scump factura la energie anul viitor

433
Află de ce vom plăti mai scump factura la energie anul viitor - energieeoliana-1317553642.jpg

Consumatorii de electricitate vor plăti în acest an cu 1,12% mai mult, ca urmare a aplicării legislației de sprijinire a energiilor regenerabile, iar în 2012 factura va crește cu 4,76%, potrivit datelor Asociației Române pentru Energie Eoliană (AREE).

"La o pondere estimată de circa 4% a producției de energie eoliană pentru 2012, AREE a calculat o influență la prețul energiei electrice de 4,76%, ceea ce va duce la o creștere a inflației de 0,23%", a comunicat AREE.

Legislația sprijină proiectele în energii regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, care permite investitorilor recuperarea investițiilor.
Certificatele verzi sunt acordate pentru energia electrică produsă din surse regenerabile și livrate consumatorilor.

Astfel, un investitor obține bani atât din vânzarea energiei, cât și din certificatele verzi pe care le tranzacționează pe piață, întrucât furnizorii de electricitate sunt obligați să le cumpere în cote anuale stabilite de ANRE.
Pentru 2011 sprijinirea energiilor regenerabile va avea un impact de 0,05% în inflație, potrivit AREE.

La sfârșitul anului trecut, în România erau instalate unități eoliene de producție a electricității de 462 MW. Capacitatea instalată de producție a energiei eoliene ar putea ajunge la sfârșitul anului la 1.000 MW și s-ar putea dubla anul viitor, permițând alimentarea cu electricitate a peste 7,7 milioane de consumatori.

AREE mai arată că până acum companiile membre ale asociației au investit în România peste un miliard de euro și au creat aproximativ 2.000 locuri de muncă.
Potențialul României în domeniul energiei eoliene este de 14.000 MW instalați, aproape cât întreaga capacitate existentă în toate tipurile de unități de producție a energiei.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeiul Energiei (ANRE) a anunțat în 2010 că influența surselor regenerabile în prețul final al energiei a crescut constant în ultimii ani, de la doi bani pe MWh în 2005 la 1,21 lei în 2009 și 2,85 lei anul trecut. ANRE estima atunci pentru 2011 că influența în preț va fi între 7 lei și 14 lei pe MWh, în funcție de numărul de certificate verzi acordate pentru producția de energiei din surse regenerabile.

Consumatorii de energie vor plăti petru sprijinirea energiilor regenerabile 10,5 miliarde euro până în 2031, potrivit estimărilor ANRE.
 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2901 secunde