Administrațiile locale, obligate să achite 85% din datorii până la 31 martie

1062
Administrațiile locale, obligate să achite 85% din datorii până la 31 martie - primariaconstanta-1359478698.jpg
Delegația FMI a criticat statul român că nu și-a îndeplinit obligațiile asumate privind reducerea arieratelor. La numai o zi de la decla-rația critică, Ministerul de Finanțe a pus în dezbatere publică proiectul Ordonanței de urgență privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea arieratelor din economie precum și alte măsuri financiare în 2013


Actul normativ stipulează că ordonatorii de credite ai bugetelor locale ale unităților sau subdiviziunilor administrativ-teritoriale care înregistrau arierate la data de 31 ianuarie 2013 sunt obligați să diminueze volumul acestora cu cel puțin 85%, până la data de 31 martie 2013. Nu se iau în considerare arieratele aflate în litigiu.

În cazul nerespectării obligației, Trezoreria este autorizată să nu opereze plăți din conturile acestor entități și ale instituțiilor de subordo-nare locală, cu excepția plăților pentru achitarea drepturilor salariale și a contribuțiilor aferente acestora, pentru stingerea arieratelor, precum și pentru achitarea cheltuielilor cu hrana persoanelor din instituțiile de asistență socială și a celor din instituțiile de sănătate.

De asemenea, se propune ca entitățile enumerate să poată contracta, de la Ministerul Finanțelor Publice, până la data de 29 martie 2013, împrumuturi din vărsăminte din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei, pentru achitarea arieratelor către furnizorii de bunuri, servicii și lucrări, înregistrate și neachitate până în prezent. Sumele acordate cu titlu de împrumut vor fi utilizate exclusiv pentru achitarea ariera-telor înregistrate de acestea, inclusiv de instituțiile publice finanțate integral sau parțial din bugetul local și spitalele publice din rețeaua autorităților administrației publice locale, față de furnizorii de bunuri, servicii și lucrări, la finele lunii anterioare depunerii cererii de împrumut, neachitate la data solicitării împrumutului.

Astfel, se va putea asigura deblocarea activității furnizorilor de bunuri, servicii și lucrări care au de recuperat de la autoritățile administrației publice locale sume ce reprezintă arierate. Împrumuturile se acordă cu o rată a dobânzii situată la nivelul ratei dobânzii de politică monetară practicată de BNR. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3721 secunde