Adio mașini și case cu banii jos. Plățile cash, limitate drastic

Miercuri, 29 Ianuarie 2014, 17:28
2760
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) vrea să limiteze plățile în numerar efectuate de firme, dar și de către persoane fizice, scrie negru pe alb într-un proiect de ordonanță lansat în dezbatere publică pe site-ul MFP. Așadar, ceea ce părea doar o altă simplă declarație din partea unui ministru (ministrul Daniel Chițoiu a anunțat această măsură în urmă cu aproximativ o săptămână) este posibil să se transforme într-un act normativ care nu va fi chiar pe placul tuturor. 
"Operațiunile de încasări și plăți efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesioniști, persoane fizice care desfășoară activități în mod independent, asocieri și alte entități fără personalitate juridică de la/către oricare din aceste categorii de persoane, se vor realiza numai prin instrumente de plată fără numerar", se arată în proiectul de ordonanță de urgență. 
Se pot totuși efectua și operațiuni de încasări și plăți în numerar, în anumite condiții. Astfel, pentru plățile în numerar efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesioniști, persoane fizice care desfășoară activități în mod independent, asocieri și alte entități fără personalitate juridică plafonul zilnic maxim este de 2.000 lei/persoană, iar plafonul total, de 5.000 de lei/zi. De asemenea, operațiunile de încasare în numerar efectuate de aceste entități, de la persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei/persoană, iar operațiunile de plăți în numerar efectuate de acestea către persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi și restituiri de împrumuturi, sau alte finanțări se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 2.000 lei/persoană. Sunt interzise plățile fragmentate în numerar pentru tranzacțiile mai mari de 2.000 lei/persoană.
"Pentru România, nu poți să aplici standardele europene sau internaționale dintr-odată. Acolo, cam totul se plătește cu cardul. Odată, nu este educat românul să facă chestiunea aceasta, să plătească oriunde cu card, pe de altă parte, nici infrastructura nu-ți permite peste tot să ai la îndemână un bancomat, să ai la îndemână oriunde să faci repede o tranzacție bancară. Nu sunt obișnuiți oamenii să facă tranzacții de acasă, de pe calculator, și le este și frică să nu fie furați. S-au întâmplat atâtea, nu este o frică nejustificată. Iar comisioanele bancare sunt mari la plăți. Îi ajută pe bancheri și îi încurcă pe întreprinzători și pe oamenii de rând. Este prea brusc, limitele pe care le stabilește noua reglementare sunt prea mici și probabil ne putem aștepta la un val de proteste. Dacă măsura este luată foarte repede, foarte puțini apucă să comenteze. Dar când se vor lovi de chestiunea aceasta și când va fi vorba și de amenzi, o să fie un val de nemulțumiri!", a precizat Ion - Dănuț Jugănaru, directorul general al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța.


Amenzi mari
Noile reguli ar urma să introducă un plafon și pentru tranzacțiile efectuate de persoanele fizice. "Operațiunile de încasări și plăți în numerar între persoane fizice, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, precum și cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi și alte operațiuni de încasări și plăți, se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzacție. Sunt interzise încasările și plățile fragmentate în numerar pentru tranzacțiile mai mari de 10.000 lei, precum și fragmentarea unei tranzacții  mai mari de 10.000 lei", se mai arată în proiectul de ordonanță. Mai mult, achiziția bunurilor imobile și autovehiculelor urmează să fie achitată doar prin instrumente de plată fără numerar.
Nerespectarea plafoanelor se sancționează cu amendă de 25% din suma încasată/ plătită care depășește plafonul stabilit pentru fiecare tip de operațiune, dar nu mai puțin de 100 lei.
"Imens (n.r.: cuantumul amenzilor). Majoritatea populației României este în mediul rural. Acolo ai la tot pasul bancă sau calculator conectat la internet, să faci internet banking? Hai să fim serioși. Nici pe departe. Noi nu suntem încă pregătiți pentru așa ceva. Sigur, le este mai ușor guvernanților să ia apărarea băncilor. Este în folosul băncilor, dar în defavoarea populației", a mai precizat directorul general al CCINA.
Plafoanele limită nu se aplică pentru următoarele operațiuni: depunerile în conturile deschise la instituțiile de credit, cheltuielile de deplasare în interes de serviciu, în limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizației și a cazării pe timpul deplasării, precum și a cheltuielilor neprevăzute, efectuate în acest sens, achitarea în numerar a impozitelor, taxelor, contribuțiilor, amenzilor și a altor obligații datorate bugetului general consolidat al statului, retragerile de numerar din conturi deschise la instituțiile de credit pentru plata salariilor și a altor drepturi de personal și pentru alte operațiuni de plăți efectuate către persoanele fizice, sumele eliberate în numerar de ATM-uri.Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.3083 secunde