Actuala criză e mai teribilă decât cea din 2008!

889
Actuala criză e mai teribilă decât cea din 2008! - qwqw-1584632852.jpg

Articole de la același autor

- Domnule Iulian Gropoșilă, economia intră într-o situație critică din cauza epidemiei de coronavirus. IMM-urile și angajații lor vor fi cele mai afectate. Ce este de făcut pentru a depăși cu cât mai puține pierderi această criză?

- Organizațiile patronale sunt implicate, la nivel național, în identificarea soluțiilor pentru a putea trece de această perioadă extrem de grea pentru IMM-uri. Au fost transmise Guvernului României mai multe propuneri. Am așteptat cu mare interes ședința de guvern (n.r. - din seara zilei de 18 martie 2020) pentru a vedea care este ecoul și ce măsuri se vor lua. Astăzi, știm că angajații acelor IMM-uri care au un fond de salarii stabil și pot demonstra că, în această perioadă, nu mai au resurse să păstreze personalul, vor intra în șomaj tehnic. 75% din salariul de bază va fi suportat de la bugetul de stat.

- Mai precis, din fondul de șomaj pe care angajații și angajatorii l-au plătit ani la rând.

- Este corect. Pe de altă parte, plata taxelor și impozitelor va fi decalată în această perioadă. Aflându-ne într-o perioadă de recesiune puternică, cu blocaje financiare extrem de agresive, antreprenorii vor avea posibilitatea să acceseze credite cu dobândă zero, subvenționată de stat. Acestea sunt câteva dintre măsurile prevăzute în ordonanțele de urgență adoptate de Guvernul României. Astăzi, încercăm să înțelegem mai bine condițiile de aplicare și efectele acestora. Din păcate, sunt multe firme mici care nu pot face dovada fondului de salarii, care au angajați sezonieri și care nu vor putea face absolut nimic pentru personalul lor. Guvernul a venit cu măsuri radicale în unele sectoare de activitate. Firmele din industria hotelieră au fost închise. Din nefericire, o parte dintre acestea nu vor putea accesa fondurile necesare pentru plata angajaților. Cu siguranță că, în perioada următoare, va crește numărul șomerilor. În momentul acesta, este evident că ne îndreptăm către o criză puternică.

- Criza economică va avea drept efect o criză socială. Există pericolul ca multe familii să rămână fără resurse, să nu mai aibă ce pune pe masă.

- Da, este teribil ce se întâmplă. Dacă mă întrebați pe mine cum va evolua această criză economică, vă spun că habar nu am. Este mult mai agresivă decât criza din 2008, pentru că a început cu disponibilizarea și trecerea în șomaj a zeci de mii de salariați, brusc; lucru care nu s-a întâmplat în urmă cu 12 ani. Atunci a avut loc o adâncire progresivă a recesiunii. Acum, evoluția crizei este extrem de agresivă, cu măsuri de închidere a unor sectoare de activitate, venite din partea statului. Acum așteptăm, în continuare, soluții din partea guvernanților pentru angajați și companii, pentru că pachetul de măsuri adoptate acum nu rezolvă problemele.

- Investițiile și comenzile de stat reprezintă o soluție. Dar pot susține toate sectoarele? Pot salva industria hotelieră, a alimentației publice și divertismentului? Nicidecum! Vor fi domenii economice de sacrificiu în perioada aceasta, care să sperăm că nu va dura prea mult. Totul depinde de comportamentul responsabil al populației și al agenților economici față de epidemia de coronavirus.

- Aveți dreptate, dar există, totuși, pachete de măsuri care vin în sprijinul oamenilor și al companiilor. Pe de altă parte, cred că, în perioada următoare, poporul român va trebui să își arate măsura măreției sale. Fără solidaritate și fără să înțeleagă faptul că trebuie să trecem împreună, cu responsabilitate, prin aceste încercări teribile, nu vom reuși să facem față.

- Credeți că disciplina poporului, a fiecărui cetățean și a fiecărei întreprinderi este arma cea mai bună în această luptă?

- Toate regulile pe care autoritățile statului ni le transmit trebuie respectate cu sfințenie în perioada aceasta. În caz contrar, flagelul nu va putea fi stăpânit.

- Toată lumea așteaptă un ajutor de la bugetul statului, care va fi puternic afectat în această perioadă. Credeți că evazioniștii vor înțelege momentul și vor renunța la comportamentul infracțional?

- Categoria de agenți economici la care faceți referire eludează legile pe timp de "pace". La fel se vor comporta și pe timp de "război". Vor continua să fie excepțiile de la regulă. Mare parte a antreprenorilor se vor confrunta cu blocaje financiare și nu vor putea efectiv să plătească taxele și impozitele, motiv pentru care s-a și dispus decalarea plății acestora. Cu siguranță că bugetul de stat va fi grav afectat în perioada următoare, din cauză că multe industrii intră în colaps, își închid porțile. Dacă nu mai suntem noi, antreprenorii și companiile, să plătim taxe și impozite, cu certitudine că bugetul de stat va fi grav afectat. Îndemn agenții economici și populația la solidaritate și respectarea cu sfințenie a regulilor! 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3141 secunde