Activitățile independente pot fi reconsiderate de Fisc

763
Activitățile independente pot fi reconsiderate de Fisc - activitatiindependente-1314121602.jpg

Articole recomandate

Potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal, pus în dezbatere publică de Ministerul de Finanțe, orice activitate independentă desfășurată în baza unui contract sau raport juridic poate fi recon-siderată de către autoritățile fiscale ca activitate dependentă, aplicând principiul prevalenței economicului asupra juridicului, în cazul în care activitatea nu îndeplinește crite-

riile pentru a fi considerată inde-pendentă.

Printre criteriile care definesc preponderent existența unei activități independente sunt enumerate: riscul pe care și-l asumă contribuabilii; libera alegere a desfășurării activității, a progra-mului de lucru și a locului de desfășurare a activității; activitatea se poate desfășura concomitent pentru mai mulți clienți; activitatea se poate desfășura nu numai direct, ci și cu personalul angajat de contribuabili în condițiile legii.

În cazul în care între plătitorul de venit și persoana fizică există încheiat un contract individual de muncă precum și un contract sau raport juridic pe baza căruia se desfășoară o activitate indepen-dentă, aceasta va fi reconsiderată de către autoritățile fiscale ca activitate dependentă. Reconsiderarea poate fi efectuată indiferent dacă activitatea persoanei fizice pentru plătitorul de venit se realizează individual sau într-o formă de asociere.

În cazul reconsiderării, venitul realizat este considerat venit asimilat salariului, urmând a se plăti impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii. Ele vor fi recalculate și virate solidar de plătitorul și beneficiarul de venit. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 24 August 2011
Stire din Politică-Administrație : Pensionarii  au golit conturile RATC
Pagina a fost generata in 0.4012 secunde