Mihai Daraban, președintele CCIR:

"Acordul CETA deschide drumul companiilor românești pe piața Canadei"

190

Articole de la același autor

Ambasada Canadei în România a organizat joi, 21 septembrie 2017, o conferință de presă la sediul misiunii diplomatice, având ca temă intrararea provizorie în vigoare a Acordului economic și comercial cuprinzător dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA).


Kevin Hamilton - ambasadorul Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldovei, a declarat că acordul oferă consumatorilor și afacerilor europene și canadiene acces preferențial pe aceste piețe. CETA este un acord progresiv de liber schimb care elimină barierele în practic toate sectoarele și aspectele de comerț bilateral Canada-UE. Odată cu efectele CETA, potențialul comerțului bilateral este de așteptat să crească cu 23%. Exporturile UE vor crește anual cu până la 17 miliarde de euro, iar PIB-ul anual al UE va crește cu până la 11,6 miliarde de euro. Ambasadorul a subliniat că, atunci când vine vorba de servicii, Canada este al treilea partener ca mărime al României din afara UE, cu o valoare a serviciilor exportate în Canada de 128 milioane euro în 2015.


La rândul său, Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, a declarat că "42.000 de locuri de muncă din România sunt dependente strict de comerțul cu Canada. Sperăm ca acest număr să crească după intrarea deplină a acordului CETA. România a exportat în Canada, în 2016, mărfuri în valoare de 105,4 milioane de euro, iar importurile au atins 72,7 milioane de euro. De asemenea, a exportat servicii de 144,8 milioane de euro și a importat de 203,7 milioane de euro. Suntem al treilea exportator din UE de echipamente navale, de nave și ambarcațiuni. Până la intrarea în vigoare a CETA, la nivelul Canadei ne-am confruntat cu taxe de 16% cu vârfuri de până la 25%, mai ales în condițiile în care Canada a ratificat un acord cu Coreea de Sud în 2015, vorbind tot despre sectorul naval. De asemenea, la mașini și echipamente electrice exista o taxă de 9%, iar în cazul produselor agricole procesate existau taxe de aproape 277%. Acest acord aduce, într-adevăr, schimbări majore care nu pot să ducă decât înspre creșterea economică europeană".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3622 secunde