€ 4.7315
£ 5.2727
$ 4.2103

Mai multe ştiri online:

Acordarea bonusului de dobândă la titlurile de stat pentru populație a fost flexibilizată

Ştire online publicată Luni, 26 Noiembrie 2018. Autor: Ion TIȚA-CĂLIN
Guvernul a aprobat modificările aduse Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobate prin HG nr. 1470/2007, în sensul flexibilizării mecanismului prin care poate fi acordat bonusul de dobândă, pentru toate emisiunile de titluri de stat pentru populație, indiferent de canalul de distribuție. 


Principalele schimbări vizează: 


- eliminarea restricției ca bonusul de dobândă să se acorde la scadență; 


- corelarea modificării aduse definiției bonusului de dobândă cu definiția prospectului de emisiune; 


- acordarea bonusului de dobândă se va realiza din bugetul de stat în limita sumelor aprobate cu această destinație; 
- includerea unei prime de până la 100 de puncte la rata dobânzii la titlurile de stat pentru populație, indiferent de canalul de distribuție, peste cotațiile titlurilor de stat tranzacționate pe piața interbancară; 


- posibilitatea MFP de a aproba momentul organizării selecției beneficiarilor bonusului de dobândă, înainte sau la scadența titlurilor de stat, eligibilitatea participanților și a emisiunilor pentru care se acordă bonus de dobândă inclusiv emisiunile a căror perioadă de subscriere s-a încheiat și seria de titluri nu a ajuns la scadență, modalitatea de acordare și valoarea acestuia, termenul de plată al bonusului de dobândă și alte elemente considerate relevante de către emitent. 


Instrumentele utilizate pentru administrarea datoriei publice guvernamentale pot fi emise, în lei și/sau valută de către MFP, în calitate de unic administrator al datoriei publice guvernamentale, prin accesarea piețelor financiare interne și externe. 


Modificările se referă și la efectuarea unor corelări între procedura contractării de împrumuturi prin plasamente private, cu procedura lansării emisiunilor de titluri de stat pe piețele internaționale, în cadrul Programului cadru de emisiuni – Medium Term Notes (MTN), și anume: 


- Plasamentul privat poate fi structurat în termeni de documentație contractuală ca și o emisiune de titluri de stat pe piețele internaționale în cadrul Programului MTN;


- Oportunitatea efectuării plasamentului privat se aprobă de către ministrul finanțelor publice, în mod similar cu prevederile procedurii aplicabile lansării emisiunilor de titluri de stat pe piețele internaționale, având în vedere condițiile și termenii financiari ai acestuia, necesitățile de finanțare a deficitului bugetar și de refinanțare a datoriei publice guvernamentale, precum și alte aspecte strategice privind activitatea de finanțare și implementarea strategiei de administrare a datoriei publice;


- Mandatul de negociere a ofertei se supune aprobării ministrului finanțelor publice în cazul în care oferta este considerată avantajoasă și/sau în funcție de necesitățile de finanțare a deficitului bugetar și refinanțare a datoriei publice guvernamentale;
- Fiecare tranzacție sub forma plasamentului privat se aprobă prin ordin al ministrului finanțelor publice;


- Procedura de contractare a plasamentului privat se aplică inclusiv ofertelor de efectuare a plasamentului privat primite de Ministerul Finanțelor Publice până la data intrării in vigoare a prezentei hotărâri. 


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Social
miercuri, 17 iulie Foto : Șoselele morții pe litoral. "Da, este nevoie de acele separatoare de sens!" 7164 vizite, 0 comentarii Șoselele morții pe litoral. "Da, este nevoie de acele separatoare de sens!"
Tehnologie
miercuri, 17 iulie Foto : Mare atenție la aplicația care „îmbătrânește” fețe! 3911 vizite, 0 comentarii Mare atenție la aplicația care „îmbătrânește” fețe!
Monden
luni, 15 iulie Foto : Cornelia Catanga a făcut infarct! 2952 vizite, 0 comentarii Cornelia Catanga a făcut infarct!
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7934 secunde