Moment istoric pentru economia românească

A fost semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru preluarea gazelor din Marea Neagră

253
A fost semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru preluarea gazelor din Marea Neagră - gaze-1567205584.jpg

Articole recomandate

Reprezentanții Transgaz și cei ai Black Sea Oil & Gas au semnat, vineri, la Corbu, ordinul de începere a lucrărilor pentru proiectele celor două companii în vederea preluării producției de gaze din perimetrul offshore Midia, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, remis Agerpres. 


La eveniment au participat Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, și șeful Cancelariei prim-ministrului, Costin Mihalache. 
Proiectul Transgaz "Extindere SNT Vadu-T1" constă în construirea unei conducte cu diametrul de R20 (Dn 500), proiectată pentru a transporta gaze naturale la o presiune de 55 bar, în lungime totală de aproximativ 24,37 km, care va conecta Țărmul Mării Negre cu Sistemul Național de Transport - conducta T1 pe direcția Țărmul Mării Negre - Corbu - Săcele - Cogealac - Grădina. Termenul estimat de finalizare este anul 2021. 


Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia constă în săparea a cinci sonde de producție (o sondă pe zăcământul Doina și patru sonde pe zăcământul Ana), un ansamblu submarin de producție pe zăcământul Doina care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producție automatizată amplasată pe zăcământul Ana. 


O conductă submarină de 121 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la țărm, unde urmează 4,1 km de conductă subterană până la noua stație de tratare a gazelor (STG). 


Gazele tratate vor fi livrate prin stația de măsurare a gazelor localizată în perimetrul STG către SNT operat de Transgaz. 
Se estimează că producția de gaze va începe în trimestrul 1 al anului 2021. 


"Asistăm, astăzi (n.r. - vineri), la un moment foarte important pentru economia românească. Pornim împreună două proiecte, Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia al Black Sea Oil & Gas și Extinderea Sistemului Național de Transport dezvoltată de Transgaz, care vor aduce beneficii pentru români și pentru economie prin contribuția majoră la valorificarea gazelor naturale din Marea Neagră. Extinderea Sistemului Național de Transport este una dintre cele mai importante lucrări dezvoltate de Transgaz și reprezintă punctul de plecare pentru intrarea gazelor din Marea Neagră în economia românească și în circuitul internațional", a declarat Costin Mihalache, în mesajul transmis din partea premierului Viorica Dăncilă. 


La rându său, ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a precizat că proiectul va acoperi 10% din necesarul anual de gaze naturale al României, reprezentând, totodată, o contribuție importantă la nivel național, cât și pentru dezvoltarea economică și socială a comunităților locale. 


"Este rezultatul unei investiții care până în acest moment s-a ridicat la suma de 200 milioane de dolari, iar alte 400 de milioane urmează să fie investite de Black Sea Oil & Gas până la finalizarea construcției, ceea ce demonstrează angajamentul nostru pentru susținerea mediului de afaceri din România", a adăugat Bădălău.


De asemenea, Ion Sterian, directorul general al Transgaz, a subliniat că societatea pe care o reprezintă își respectă misiunea de a funcționa precum un furnizor de securitate energetică națională și regională, prin investițiile de importanță strategică pe care le desfășoară atât în România, cât și în Republica Moldova, unde construiește gazoductul Ungheni-Chișinău.


XXX 
Black Sea Oil & Gas SRL, deținută de Carlyle Internațional Energy Partners și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, este o companie independentă de țiței și gaze cu sediul în România, care desfășoară operațiuni de explorare, dezvoltare și exploatare a resurselor convenționale de țiței și gaze naturale. 


În prezent, portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia și XIII Pelican, Zona de Apă de Mică Adâncime situate în platformă continentală a Mării Negre, în care compania deține o participație de 70% și calitatea de operator.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3836 secunde