A fost închisă procedura de infringement împotriva Poloniei, României și Slovaciei

143
A fost închisă procedura de infringement împotriva Poloniei, României și Slovaciei - afostinchisaproceduradeinfigemen-1526573778.jpg

Articole de la același autor

Comisia Europeană a decis pe 17 mai 2018 să închidă procedura de infringement și gestionarea plângerilor în domeniul comerțului paralel cu medicamente pentru uz uman formulate împotriva Poloniei, României și Slovaciei.

Comerțul paralel le permite angrosiștilor să cumpere medicamente dintr-un stat membru (de obicei din state unde prețurile sunt mai mici) și să le vândă în alte state membre (unde prețurile sunt mai ridicate). Importurile și exporturile paralele de medicamente sunt compatibile cu libera circulație a mărfurilor. Totuși, în situații excepționale, se pot introduce restricții, dacă acest lucru este justificat de cerințe imperative de interes public, cum ar fi protecția vieții și sănătății umane și dacă nu există alte mijloace mai puțin restrictive pentru îndeplinirea acestui obiectiv.

Faptul că farmaciile nu sunt aprovizionate în mod corespunzător și permanent cu medicamente de uz uman este o problemă gravă și tot mai amplă, care în ultimii ani a afectat mai multe state membre și care are un impact negativ semnificativ asupra pacienților. Comisia recunoaște că unul dintre motivele care au dus la apariția deficitului de aprovizionare cu anumite medicamente de uz uman ar putea fi tocmai comerțul paralel.

Reconcilierea respectului față de libera circulație a mărfurilor cu dreptul de acces la asistență medicală necesită găsirea unui echilibru delicat. După o evaluare atentă, Comisia a concluzionat că nu inițierea unei proceduri de infringement este calea adecvată de soluționare a acestei situații complexe. Este nevoie de identificarea altor modalități de a aborda eficient și rapid o chestiune care poate avea impact negativ asupra sănătății cetățenilor europeni.

Comisia consideră că trebuie organizat cât mai rapid un dialog structurat cu toate părțile relevante.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 4.4831 secunde