A fost aprobată o finanțare nerambursabilă de 261 milioane lei pentru producția de energie "verde"

1113
A fost aprobată o finanțare nerambursabilă de 261 milioane lei pentru producția de energie
Cea mai tânără ramură a energeticii din România, producția de energie electrică și termică din surse regenerabile va lua avânt în 2010. Acest lucru se va întâmpla cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, care și-a propus să diminueze cu 50% consumul de petrol, până în 2050.

Reducerea dependenței de combustibilii fosili se va realiza pe două căi: utilizarea surselor de energie alternativă și creșterea eficienței energetice în toate domeniile. Schimbarea de drum pe care intenționează să o facă UE este comparabilă cu o nouă revoluție industrială. Pentru a încuraja statele membre să se înscrie pe o asemenea traiectorie, la dispoziția lor au fost puse importante resurse financiare.
România este la primii pași pe drumul revoluției energetice, dar rezultatele obținute în acest debut de an sunt de-a dreptul încuraja-toare. Pentru 14 proiecte s-au sem-nat contractele de finanțare neram-bursabilă din fonduri europene. Este vorba de investiții în capacități de producere a energiei electrice și termice, prin valorificarea resurselor energetice regenerabile: biomasă și biocombustibil, forța vântului și cea a apei (în unități cu putere instalată mai mică sau egală cu 10MW resurse geotermale și altele.
Cele 14 proiecte au o valoare totală de circa 612 milioane lei, din care finanțarea nerambursabilă aprobată este de aproximativ 261 milioane lei. Investițiile realizate vor asigura o putere instalată de 50,2 MWe (putere electrică) și 35 MWt (putere termică).
Printre cele 14 proiecte de investiții pentru care s-a aprobat finanțarea nerambursabilă se numără și 2 proiecte din județul Constanța. Pe lista Ministerului Economiei, contractul Eco Power Wind SRL, pentru parcul eolian Mireasa 2, figurează cu o finanțare de 34.986.350,96 lei din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și 4.770.866,04 lei de la bugetul de stat, iar contractul Romconstruct Top SRL, pentru parcul eolian Siliștea, cu finanțare de 62.480.000 lei din FEDR și 8.520.000 lei de la bugetul statului.
Pe lista investițiilor se mai află, printre altele: extinderea și modernizarea sistemului de încălzire cu apă geotermală din Beiuș, reabilitarea și retehnologizarea microhidrocentralelor de la Voineasa și Ilieș 1, amenajarea hidroenergetică pentru centrala hidroelectrică de mică putere Borodina 2, amenajarea hidroenergetică de pe râul Prahova, la Breaza, centrala eoliană de la Oravița și centralele hidroelectrice de mică putere din bazinul râului Sebeș.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4363 secunde