8 lucruri utile despre indemnizația de creștere a copilului

354
8 lucruri utile despre indemnizația de creștere a copilului - httpswwwcugetliberro8lucruriutil-1613472772.jpg

Articole recomandate

Femeile care au lucrat cu acte în regulă timp de cel puțin 12 luni în ultimii 2 ani au dreptul de a lua indemnizație pentru creșterea copilului atunci când nasc. Sunt multe întrebări pe care părinții și le pun cu privire la acest subiect. Vrem să îți vorbim despre câteva aspecte importante care e posibil să te intereseze cu privire la indemnizația de creștere a copilului.

1. Cine poate solicita indemnizația

Așa cum tocmai spuneam, orice persoană care a lucrat în ultimii 2 ani cel puțin 12 luni, poate să intre în concediu de maternitate și să ia indemnizație. Cele 12 luni nu e musai să fie consecutive, ci doar să fie în decursul ultimilor 2 ani. La această perioadă se iau în calculul și: șomajul, concediul medical și cel fără plată, dar și pensia de invaliditate.

2. Cum se calculează suma pe care o vei primi

Conform legislației în vigoare, în momentul în care vei intra în concediu și vei lua indemnizație, aceasta va reprezenta 85% din media venitului net realizat în ultimele 12 luni din cei 2 ani. Conform OUG 111/2010, această sumă nu poate fi mai mică de 1250 lei și nici mai mare de 8500 lei.

3. Ce acte trebuie să depun pentru indemnizație

Când vine vorba de actele necesare, iată ce trebuie să ai la dosar: carțile de identitate ale părinților, atât în copie, cât și în original, certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită indemnizația, certificatul de căsătorie, în copie și original, o adeverință eliberată de angajator și o cerere completată de părintele solicitant. Toate acestea trebuie depuse la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Pe Miculrinocer.ro poți afla mai multe cu privire la acest subiect, dar și alte informații utile în creșterea și educarea copilului.

4. Când se depune dosarul

Dacă vrei să soliciți concediu pentru creșterea copilului și indemnizație, atunci trebuie să depui actele în termen de 60 de zile (lucrătoare) de la încheierea concediului de maternitate sau în 60 de zile (lucrătoare), din momentul în care s-a născut copilul.

5. Pentru ce durată de tip voi primi indemnizația

În ceea ce privește durata pentru care vei avea concediu și implicit indemnizație, legea prevede că perioada de timp să fie de 2 ani, respectiv 3 în cazul în care vorbim de copii cu dizabilități. Aceste reguli se aplică atât în cazul propriilor copii, cât și a celor înfiați. 

6. Indemnizația pentru tătici

Potrivit legii, oricare dintre părinți poate solicita și primi concediu de creștere a copilului și indemnizație, atâta timp cât sunt îndeplinite condițiile menționate mai sus. Acest lucru se aplică inclusiv în cazul copilașilor înfiați.

7. Obținerea altor venituri, pe lângă indemnizație

În conformitate cu OUG 111/2010, părintele care este în concediu de creștere a copilului și primește indemnizație, poate să obțina și venituri suplimentare. El poate să primească “sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creșterea copilului, altele decât cele rezultate din desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu”, indemnizații în cazul în care este consilier local sau județean, dar și venituri obținute din activități suplimentare, care sunt impozabile și care nu depășesc suma de 6250 lei.

8. Când încetează plata indemnizației

Părintele solicitant va primi suma stabilită până la data în care copilul a împlinit 2 ani, respectiv 3 daca e vorba de micuți cu dizabilități. Totodată, încetează plata indemnizației în cazul decesului copilului sau atunci când părintele se întoarce la muncă mai devreme de 2 sau 3 ani, după caz.

Acestea sunt unele dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le cunoști cu privire la indemnizația de creștere a copilului.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 16 Februarie 2021
Stire din Economie : Pulsul economiei
Marţi, 16 Februarie 2021
Stire din Economie : Comerțul auto merge cu frâna trasă
Pagina a fost generata in 0.6635 secunde