În sfârșit, autoritățile își fac datoria!

500 tone de deșeuri din Marea Britanie, oprite la poarta maritimă a României

532

Articole de la același autor

Gunoaiele aflate în containere sigilate figurau în acte ca obiecte de uz casnic l 2.500 tone de deșeuri au fost aruncate pe un câmp din Medgidia 


Costel Alexe, ministrul Mediului, Pădurilor și Apelor, a efectuat, joi, 12 martie, o vizită de lucru în județul Constanța. Mai întâi s-a deplasat pe șantierul de împăduriri din Medgidia, apoi la depozitul de gunoi "aproape neconform" din aceeași localitate, în care au fost arse deșeuri în zilele trecute. 


La ora prânzului, ministrul a ajuns în portul Constanța, la Gara Maritimă, unde îl aștepta presa. În fața reportofoanelor și camerelor de vederi, ministrul a declarat următoarele: "În primul rând, vreau să le mulțumesc colegilor de la Garda de Mediu, Paza de Coastă, inspectorilor vamali, tuturor celor care au făcut posibil ca în ultimele săptămâni să fie descoperite aceste transporturi «aproape ilegale» de deșeuri venite din afara României, deșeuri care, dacă nu ar fi fost descoperite în port, ar fi existat posibilitatea ca aproximativ 500 de tone de deșeuri să intre în România sub denumirea de obiecte de uz casnic și să ajungă fie la incineratoare, fie în gropile de gunoi sau să fie depozitate neconform". 


În prezent, pe numele importatorului care a adus deșeurile din Marea Britanie a fost deschis un dosar penal. 
Costel Alexe a declarat că, pe viitor, se va acționa fără jumătăți de măsură în managementul deșeurilor din România și a celor care ajung în țară. El a precizat că legislația națională este clară: sunt interzise importul deșeurilor periculoase, incinerarea și depozitarea lor. Fac excepție doar materialele reciclabile destinate industriei prelucrătoare. 


Ministrul a semnalat faptul că, deși în România există instalații complexe de reciclare, țara noastră nu reușește să colecteze selectiv propriile deșeuri pentru a ajunge la reciclare. La finalul anului 2020, gradul de reciclare ar trebui să ajungă la 50%. În prezent, acesta este de numai 13%. 


"Campionii Europei" 
"Din păcate, suntem campionii Europei la depozitarea la groapă și ultimii la reciclare. Doresc să transmit un mesaj foarte clar: împreună cu toate autoritățile statului vom combate importul de deșeuri", a afirmat Costel Alexe. 


Ministerul și-a propus să facă angajări la Garda de Mediu, să o finanțeze, să întărească echipele de control ale Gărzii de Mediu și colaborarea cu celelalte instituții, inclusiv Vama. Pe viitor, vor fi organizate controale preventive ale mărfurilor importate, nu doar la sesizare. În prezent, Garda de Mediu are numeroase sesizări, din care multe se confirmă, a precizat Costel Alexe. Ministrul a declarat că vor fi înființate birouri unice vamale în care vor fi verificate toate containerele care intră în România. 


"De ce ajung deșeurile în România? Răspunsul este foarte clar. Pentru a elimina o tonă de deșeuri în Marea Britanie, costul ajunge până la 400 de lire sterline, iar în Italia, 200 de euro. În România, ajunge la 30-40 de euro", a explicat demnitarul. 
Ministrul a afirmat că, la Medgidia, a văzut un câmp care aparține administrației locale și care era plin cu deșeuri. Este vorba de 2.500 de tone de deșeuri care ar fi trebuit să fie incinerate la fabrica de ciment. 


"Am dispus Comisariatului Gărzii de Mediu Constanța să ia măsuri ca, în decurs de o săptămână, administrația publică locală să elibereze zona. Nu este normal ca în 2020 să avem câmpuri întregi pline cu deșeuri", a spus Costel Alexe. 


XXX 
De ce instituțiile statului nu și-au făcut datoria până în prezent, lăsând să se ajungă la situația catastrofală din domeniul mediului? Ministrul a răspuns afirmând că, în momentul de față, se efectuează o analiză a activității comisariatelor Gărzii de Mediu, a comisarilor acestora și a agențiilor de protecția mediului din întreaga țară. 


Însoțit de subordonații de la Garda de Mediu și de ziariști, ministrul a descins pe platformă în care se mai aflau depozitate câteva dintre containerele cu deșeuri. O parte dintre ele fuseseră, deja, returnate în Marea Britanie. 


În ciuda insistențelor, ziariștii n-au putut afla de la comisarii Gărzii de Mediu care îl însoțeau pe ministrul mediului câte tone de deșeuri au intrat în România, legal sau ilegal, în ultimii cinci ani. 


"Nu avem astfel de rapoarte", a afirmat un comisar de la centru, vizibil iritat că presa îl presează cu întrebările. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6931 secunde