285 de unități de alimentație publică, sancționate pentru înșelăciune

271
285 de unități de alimentație publică, sancționate pentru înșelăciune - 285deunitatidealimentatiepublica-1553801429.jpg

Articole de la același autor

În perioada ianuarie-martie 2019, Ministerul Agriculturii, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară au continuat controalele privind utilizarea grăsimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte, în scopul informării corecte a consumatorilor, a depistării, sancționării și diminuării fraudelor în domeniu.

Acțiunile au avut loc în București și în toate municipiile reședință de județ. În urma verificărilor, s-a constatat că printre neregulile care persistă, figurează: utilizarea în procesul de fabricație a unor specialități pe bază de grăsimi hidrogenate în prepararea și comercializarea unor produse de patiserie, cofetărie, fast-food. Produsele finite au fost prezentate consumatorilor ca având în compoziție brânză, telemea de vacă, cașcaval, unt, dezinformând astfel consumatorii cu privire la compoziția acestor produse alimentare. Au fost descoperite și deficiențe privind trasabilitatea produselor, a normelor de igienă și siguranță alimentară.

Au fost verificate 708 unități, dintre care: 233 patiserii, 157 cofetării (laboratoare cofetărie/patiserie), 182 pizzerii, 73 restaurante, catering, 52 fast food-uri și 11 magazine alimentare. La un număr de 285 de unități (40%), s-a depistat substituirea preparatelor din lapte cu specialități obținute din grăsimi hidrogenate, concomitent cu dezinformarea consumatorilor.

Au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.782.200 lei și au fost emise 177 sancțiuni cu avertisment. De asemenea, s-a dispus confiscarea/distrugerea produselor neconforme, suspendarea activității timp de 30 zile, pentru nerespectarea normelor sanitar veterinare și interzicerea temporară a desfășurării activității în vederea remedierii deficiențelor și autorizării.

Substituirea produselor lactate cu specialități din grăsimi hidrogenate și dezinformarea consumatorilor creează un prejudiciu de imagine produselor românești de calitate, afectând totodată munca fermierilor români, facilitând astfel dezvoltarea unor "portițe" pentru activități ilicite și obținerea de profituri majorate în detrimentul consumatorilor.

S-a constatat însă și o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialități pe bază de grăsimi hidrogenate cu 40%, în comparație cu anul 2018, când procentul a fost de 74%. Ministerul Agriculturii permanentizează aceste acțiuni în vederea eliminării activităților neconforme, astfel încât consumatorii să cunoască exact ce fel de ingrediente sunt utilizate în prepararea produselor alimentare din această categorie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4909 secunde