21 milioane de euro așteaptă să fie accesate de IMM-urile constănțene

341

Articole de la același autor

r Organizația Innovation Norway a lansat programul "Dezvoltarea IMM-urilor din România"

Prietena noastră, Norvegia, manifestă un interes constant pentru susținerea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din România, finanțând numeroase proiecte și încurajând parteneriatele dintre firmele celor două țări.

Pe această direcție se înscrie și programul "Dezvoltarea IMM-urilor din România", lansat în luna mai 2018, al cărui buget este extrem de generos: nu mai puțin de 45.000.000 euro.

Luni, 11 iunie 2018, organizația Innovation Norway, alături de partenerul local Centrul Enterprise Europe Network, din cadrul Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, a organizat o sesiune de informare din cadrul acestui program.

La eveniment au participat reprezentanți ai unor organizații și ai mediului de afaceri și universitar din întreaga regiune de sud-est, interesați să obțină finanțare pentru proiectele lor.

"CCINA are o colaborare mai îndelungată cu Innovation Norway. În edițiile precedente au fost organizate prezentări regionale la Camera de Comerț din Constanța. Sunt patru domenii în care au prioritate proiectele propuse pentru finanțare, în frunte cu cel al inovării. În cadrul acestor prezentări participanții au posibilitatea de a pune întrebări și a primi lămuriri. Una dintre regulile proiectului este ca agenții economici români să își ia parteneri din Norvegia, iar cu sprijinul domnului Laurențiu Lazăr, consulul onorific al Norvegiei la Constanța, va fi mai ușor să se găsească parteneri", a declarat Dănuț Jugănaru, directorul general al CCINA.

La rândul său, Laurențiu Lazăr, a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber": "Nu suntem la prima acțiune de acest fel. În 2008, a fost lansat primul mecanism norvegian de finanțare a IMM-urilor din România. Acum suntem la cel de-al treilea. În acest an a avut loc o sesiune de comunicare lărgită, în care am adus la cunoștința mediului de afaceri constănțean posibilitatea și importanța accesării acestor fonduri pentru dezvoltarea unor parteneriate stabile între potențialii oameni de afaceri români și norvegieni, pentru o dezvoltare sustenabilă a mediului de afaceri. De-a lungul anilor, Constanța a avut câteva accesări de fonduri europene. Mai cunoscut este proiectul realizat cu participarea Universității Maritime din Constanța și a Academiei Navale «Mircea cel Bătrân». Împreună au accesat fonduri norvegiene pentru achiziționarea de echipamente necesare procesului de educație. Rolul meu în acest proiect este acela de a media întâlniri între solicitanții din mediul de afaceri românesc cu coordonatorul acestui program".

Prezentarea programului Innovation Norway a fost realizată de directorul acestuia, doamna Anne Lise Rognlidalen, care a expus elementele principale ale acestuia, criteriile de eligibilitate pentru solicitanți și parteneri, procedura de depunere a cererilor de finanțare. Direcțiile principale ale programului sunt: inovarea în "industria verde", creșterea albastră (a activităților din transporturile maritime și fluviale), dezvoltarea sectorului IT-C (digitalizarea în domeniul afacerilor).

Mai mult de 50% din finanțarea totală de 45.000.000 euro este destinată inovării în industria verde, 75% din fonduri fiind alocate IMM-urilor. Sunt încurajate relațiile de parteneriat cu firmele norvegiene, pentru că acestea asigură accesul la noi tehnologii, transferul de cunoștințe și schimbul de experiență.

Primul apel din cadrul noului mecanism de finanțare a fost lansat pe 24 mai 2018, având alocată suma de 21.083.334 euro. Schema de finanțare pentru proiectele individuale prevede granturi de minimum 200.000 de euro și maximum 2 milioane de euro. Schema de finanțare cu granturi mici prevede granturi de minimum 50.000 de euro și maximum 200.000 de euro.

Proiectele pot fi depuse până pe data de 1 noiembrie 2018.

Reuniunea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri cu privire la condițiile de finanțare ale programului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 09 Iunie 2018
Stire din Economie : Finanțare norvegiană pentru IMM-uri
Pagina a fost generata in 0.6675 secunde