100.000 de miei pentru constănțeni

1295
100.000 de miei pentru constănțeni - 36289be5c2073b5bbb3e89999df1bb87.jpg
Începând de astăzi, constănțenii ar trebui să găsească pe tarabele a trei piețe din municipiu, cel puțin teoretic, carne de miel care să nu depășească 20 lei kilogramul.
Directorul Direcției Piețe, Târguri și Oboare, Nicolae Fronescu, a declarat ieri că prețul maxim pentru kilogramul de carne de miel, stabilit de comun acord cu producătorii înscriși în acest program demarat de autoritățile locale - Prețul corect - va fi de 19,9 lei.
Potrivit acestuia, producătorii care sunt de acord cu această condiție sunt scutiți de toate taxele pe care ar trebui să le plătească în piață. "Noi renunțăm la taxele pe care le percepem în mod obișnuit, care însumate sunt în jur de 50 lei pe zi, iar ei (n.r.: producătorii) trebuie să accepte acest preț. Nu vor plăti absolut nimic, iar pentru asta vor putea vinde cu 19,9 lei. Cei care nu sunt de acord, plătesc taxele legale și vor putea vinde și ei la ce preț vor", a precizat Nicolae Fronescu.
Miel la acest preț "corect" se va găsi în Piața Griviței, Piața Tomis III și Piața Pescăruș, acolo unde pot avea loc și sacrificări pe loc. "În Piața Pescăruș, anul acesta, readucem la viață o tradiție mai veche. Am organizat acolo un punct de sacrificare temporar. Constănțeanul va putea veni, va putea să-și aleagă mielul, urmând ca acesta să fie sacrificat sub ochii lui", a explicat Fronescu.
Programul demarează astăzi și se încheie pe 23 aprilie. Menționăm însă că ieri, de exemplu, carnea de miel era vândută în Piața Griviței cu 25 lei pe kilogram. Cel mai probabil prețul va scădea cu cât se apropie sărbătorile pascale, asta și deoarece la programul lansat în urmă cu patru ani de autoritățile locale s-au înscris până în prezent 40 de producători.
De altfel, acest preț "corect" este acceptat într-o oarecare măsură de majoritatea celor care lucrează în acest domeniu, chiar dacă varianta exportului le-ar aduce bani mai mulți. "Pentru noi a fost și este mai bine să dăm miei la export, dar vine Paștele, când trebuie să mănânce miel toți oamenii, așa că trebuie să luăm în calcul și acest aspect", a precizat președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dobrogea, Dimu Polifronie.
Constănțenii nu trebuie să-și facă griji că vor rămâne fără carne de miel dacă lasă cumpărăturile pe ultima sută de metri. Dimu Polifornie a precizat că aproximativ 100.000 de capete sunt "pregătite" pentru acest Paște, pentru locuitorii jude-țului. Alte 100.000 au ajuns sau vor ajunge cât de curând la export, iar restul, de până la 300.000 se vor vinde în toamnă, tot peste hotare, unde cererea este extrem de mare. "Oamenii să stea liniștiți, miei sunt suficienți. Și crescătorii să nu se certe cu medicii veterinari (n.r.: cu referire la controalele multiple din această perioadă). Dacă nu avem răbdare și înțelegere nu facem nimic. Fac apel la calm", a subliniat Dimu Polifronie, care ocupă și funcția de vicepreședintele al Asociației Crescătorilor de Ovine din România.
De altfel, acesta mai precizat că din cei 8 - 10 milioane de miei care se nasc anual doar 2 - 3 milioane ajung în bucătăriile românilor, iar restul la export. Doar anul trecut valoarea exporturilor a ajuns la un miliard de euro.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 02 Aprilie 2011
Stire din Diverse : Prima strigare pentru vacanța de Paște
Miercuri, 31 Martie 2010
Stire din Social : Înghesuială mare la miei
Pagina a fost generata in 0.4573 secunde