10.000 de constănțeni, așteptați la Confintex

1098

Articole de la același autor

În perioada 12 - 16 noiembrie, stațiunea Mamaia găzduiește cea de-a 48-a ediție a târgului național de îmbrăcăminte-încălțăminte Confintex. Evenimentul se va desfășura pe o suprafață de circa 2.500 metri pătrați, în hotelurile Perla, Dacia, Parc și Aurora. Participă 140 de firme din domeniul industriei ușoare, care expun o gamă diversificată de confecții textile, din piele și blană, tricotaje, țesături, încălțăminte și accesorii.
Târgul este organizat de Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură (CCINA) Constanța, în colaborare cu Federația Patronală a Textilelor, Confecțiilor și Pielăriei (FEPAIUS).
"Industria ușoară este un domeniu de interes la Constanța, încă de pe vremea târgurilor de contractări de la Neptun, înainte de 1989. Există o infrastructură generoasă, care se pretează la astfel de manifestări. Tinimtex-ul, spre exemplu, se întinde deja pe o suprafață de peste 12.000 metri pătrați", spune Mihai Daraban, președintele CCINA Constanța.
La ediția din acest an, sunt așteptați 10.000 de vizitatori, inclusiv comercianți din zonă și specialiști.
Pentru anii următori, se anunță mișcări importante pe piața târgurilor de profil și posibile modificări ale legislației europene referitoare la importul de textile.
"Facem lobby pentru implementarea unui mecanism financiar, care sprijină accesul importatorilor la târgurile naționale. Cu alte cuvinte, vrem să aducem importatori străini în România, cu subvenții de la stat. Este o practică des întâlnită în străinătate, unde economia este finanțată puternic de stat", spune Aureliențu Popescu, oficialul FEPAIUS.
În prezent, legislația comunitară este permisivă cu importurile de textile din țările asiatice, însă situația se poate schimba curând, când Turcia va intra în UE. Și asta pentru că Turcia are circa 3,2 milioane de muncitori în industria ușoară, cu 200.000 mai mulți decât au toate statele Uniunii Europene la un loc.
"Turcii au un cuvânt greu de spus la Bruxelles, mai ales acum, când Europa intră în recesiune și concurența neloială a importurilor chinezești amenință întreaga industrie", explică Aureliențu Popescu.
România este acum al doilea exportator de textile în UE, după China, stat care ocupă un procent impresionant de 46% din piață.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.3193 secunde