Ziua Marinei Române, 115 ani de tradiție la malul mării

162
Ziua Marinei Române, 115 ani de tradiție la malul mării - ziuamarinei2016108-1502879860.jpg

Articole de la același autor

În urmă cu 115 ani, pe 15 august 1902, la Constanța era sărbătorită pentru prima dată Ziua Marinei Române. Anul acesta, Forțele Navale Române promit un spectacol unic, o desfășurare impresionantă de forțe, demonstrații de forță și jocuri pentru toate vârstele.

Manifestările debutează încă din week-end. Sâmbătă, între orele 8,30 și 18,30, Portul Militar își deschide porțile și oricine dorește poate vizita navele maritime și fluviale. De asemenea, va fi prezentată o expoziție de tehnică și armament. După plimbarea prin port, sunteți invitați pe promenada din stațiunea Mamaia, la concertul Muzicii Militare a Forțelor Navale și la deschiderea celei de-a IX-a ediții a Târgului de Carte "Gaudeamurs".

Luni, 14 august, între orele 8,00 și 10,00, pe faleza din Constanța, va avea loc o ceremonie militară și religioasă în memoria eroilor marinari, iar marți, de la ora 9,55 și până la ora 15, este programat Exercițiul demonstrativ întrunit Forțele Navale Române 17, pe mare, în fața Comandamentului Flotei. Apoi, de la ora 13 și până la ora 15, Portul Tomis va găzdui tradiționalele jocuri și concursuri marinărești.

Parada ambarcațiunilor cu vele, la Mangalia

Turiștii aflați la Mangalia vor avea și ei parte de evenimente interesante în această perioadă. Sâmbătă, pe 12 august, între orele 10 și 18, în Portul Militar Mangalia este Ziua Porților Deschise și va fi prezentată o expoziție de tehnică militară și armament. Oricine dorește va putea să viziteze navele militare și să participe la jocuri și concursuri marinărești. Apoi, marți, chiar pe 15 august, între orele 9 și 12, în Portul Turistic, se va desfășura Exercițiul demonstrativ întrunit Forțele Navale Române 17, urmat de o paradă a ambarcațiunilor cu vele, jocuri și concursuri marinărești.

Festivalul mării și spiritualității marinărești

Oficializată ca onomastică a marinarilor români la 15 august 1902, de Sfânta Maria Mare, Ziua Marinei Române și-a certificat pe deplin, mai bine de un secol, caracterul autentic de festival al mării și spiritualității marinărești. Concepută la început ca o serbare națională, sărbătoarea marinarilor este specială tocmai prin programul său deosebit de atractiv și deopotrivă pitoresc. Ziua Marinei a oferit întotdeauna publicului un adevărat regal scenic, alcătuit atât din momente sobre, precum ceremonialul militar al întâmpinării oficialităților, arborarea pavilionului și a marelui pavoaz, în acordurile Imnului național și pe fundalul celor 21 de salve de salut, serviciul religios, parada navală și aviatică, defilarea Gărzii de onoare etc., cât și momente pitorești, specifice vieții și tradițiilor marinărești. Competițiile, jocurile și surprizele marinarilor, regizate și puse în scenă, pe apă și pe uscat, spre deliciul spectatorilor, au fost nelipsite din programele alcătuite din timp de organizatori pentru a da farmec și culoare unei sărbători care este, deopotrivă, a Marinei, a orașelor - porturi și a țării.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8462 secunde