Vaccinurile obligatorii, completate cu succes de cele plătite de părinți

1513
Vaccinurile obligatorii, completate cu succes de cele plătite de părinți - 4540c5d4a85c10a627f12ed1f3d3d24e.jpg
Nu vă plac nici dumneavoastră, nici lui bebe, dar sunt absolut necesare. Este vorba despre vaccinurile ce se administrează gratuit tuturor copiilor de până la trei ani și care sunt obligatorii.

La naștere, bebelușii au imunitate la anumite infecții datorită anticorpilor care au trecut prin placentă de la mamă la făt. După naștere, sugarul beneficiază în continuare de anticorpi suplimentari din laptele matern. Dar, în ambele cazuri, imunitatea este doar temporară. De aceea, acțiunea vaccinurilor obligatorii este benefică și ajută organismul micuțului să se apere împotriva bacteriilor sau virușilor care pot provoca o serie de boli nedorite, în sensul stimulării organismului de a produce anticorpi. Odată activați, acești anticorpi rămân în corp și sunt activi atunci când apare pericolul unei boli reale.
În România există un program național de vaccinări obligatorii. Cele mai multe vaccinuri se fac copiilor până la vârsta de trei ani și includ: Vaccinul BCG (vaccin antituberculos), Vaccinul antihepatita B, Vaccinarea antipoliomielită (VPOT), Vaccinarea DTP și Vaccinarea antirujeolică. Pe lângă acestea, se poate face imunizarea ocazională, în anumite situații epidemiologice, cum ar fi epidemiile de gripă, de hepatita A sau vaccinarea antirabică în cazul mușcăturilor de câine.

Imunizare din fașă
Vaccinul BCG se face obligatoriu tuturor nou-născuților, la noi în țară, fiind inclus în programul național de vaccinări. Acesta permite obținerea unei imunități durabile față de tuberculoză. El mai este utilizat și ca imunostimulant în anumite boli maligne, cum ar fi cancerul de vezică sau leucemia. Vaccinul BCG se administrează în doză unică, intradermic, în regiunea deltoidiană, nou-născuților cu greutatea la naștere mai mare de 2,5 kilograme, între vârsta de 2-7 zile și 2 luni, dacă se poate chiar în maternitate. Tot în maternitate se face și vaccinul împotriva hepatitei B. Apoi, la două luni de la naștere, copilul trebuie să mai facă alte trei vaccinuri diferite: DTP (antidifterie, antitetanos, antipertusis), antihepatita B și VPOT.
La 4 luni, bebelușului trebuie să i se facă două vaccinuri, și anume DTP și VPOT. La 6 luni, i se administrează din nou DTP, antihepatita B și VPOT, iar între 9 și 11 luni, copilul trebuie să primească vaccinul antirujeolic. De asemenea, la 12 luni, se readministrează vaccinurile DTP și VPOT. "Toate aceste vaccinări sunt obligatorii și gratuite, fiind făcute prin programul Ministerului Sănătății și cu fonduri de la Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate. Ele sunt absolut necesare și ar fi o mare greșeală și un risc enorm pentru copil să nu se administreze", a precizat, pentru "Cuget Liber", medicul pediatru Corneliu Neagoe.

Vaccinuri contracost
În ultimii ani au pătruns pe piața românească de medicamente și multe vaccinuri din străinătate. Pentru acestea părinții pot opta, la sfatul și recomandarea medicului, și le pot cumpăra de la aproape orice farmacie. "Este bine de luat în seamă și vaccinurile contra cost, mai ales dacă avem un copil mai sensibil sau cu o imunitate mai scăzută", a adăugat medicul specialist.
La 2 luni, copilului i se poate administra un produs frecvent folosit în ultima vreme și foarte bine tolerat, care conține șase componente, toate într-un singur vaccin. Pe lângă componentele obligatorii (diftero-tetano-pertusis), conține și Hemophilus influen-zae, antihepatita B, antipoliomielită. Hemophilus influenzae este o o bacterie care determină, în special, infecții de căi respiratorii: faringite, epiglotite, pneumonii. În acest tip de vaccin, componenta pertusis are o altă structură (acelulară), despre care s-a descoperit că înlătură riscul de afectare neurologică.
Din luna decembrie 2007, este aprobat și în țara noastră vaccinul împotriva rotavirusului, un virus care determină o gastroenterocolită severă ce evoluează cu febră mare, vărsături și scaune diareice, afecțiune care necesită de cele mai multe ori spitalizare pentru rehidratare. Acest vaccin se administrează oral, în două etape: primovaccinare până în șase săptămâni de viață, de obicei odată cu vaccinul de la 2 luni, și un rapel (a doua vacci-nare) după prima lună, dar nu mai târziu de două luni de la prima vaccinare. La 4 luni și la 1 an de la naștere, copilului i se poate administra un vaccin cu 5 componente: diftero-tetano-pertusis + antipoliomielita inactivat + antihemophilus.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3765 secunde