Tulburările de limbaj la copii, motiv de îngrijorare?

513
Tulburările de limbaj la copii, motiv de îngrijorare? - limbajulcopiilor-1355513220.jpg

Articole de la același autor

Dezvoltarea normală a limbajului poate fi influențată de o serie de factori genetici, fizici, de calitatea stimulării, de sex, asta pentru că fetele se exprimă mai ușor și mai repede, dar și de nivelul social al familiei copilului și de comportamentul părinților în relația cu cel mic. Dacă acesta gângurește, reacționează la sunete și dovedește că înțelege și aude mesajele pe care părintele încearcă să i le transmită, atunci nu există un motiv de îngrijorare. Tot ce trebuie făcut este ca familia să îl ajute pe copil să își însușească treptat, limbajul. 

Tulburarea limbajului expresiv

Sunt și situații în care, luând în calcul unul dintre factorii menționați, să existe probleme de dezvoltare la copii, numită de specialiști tulburarea limbajului expresiv. "Acesta este unul dintre motivele pentru care mulți părinți ajung la pediatru cu copilul:acesta prezintă o dificultate de exprimare verbală în absența unei afectări neurologice, iar comunicarea non - verbală și limbajul receptiv sunt normale. Se manifestă prin vocabular limitat, propoziții scurte sau discurs slab organizat. Abordarea terapeutică este una complexă și necesită suport din partea unui logoped", a explicat dr. Daniela Stoian, medic specialist neonatologie pediatrică în cadrul Spitalului ISIS.

Tulburarea limbajului receptiv

Deși este extrem de rară pentru că se consideră că înclină către tulburarea mixtă de limbaj receptiv, tulburarea care poartă același nume, reprezintă o afectare izolată a limbajului, spun medicii. Copii au un vocabular sărac și nu înțeleg sensul cuvintelor.

Dislalia sau tulburarea de pronunție

"Copiii cu tulburare de pronunție au dificultăți în producerea corectă a sunetelor conform vârstei lor. Se consideră că problemele în articularea cuvintelor și emiterea sunetelor se datorează imaturității și nu unei tulburări neurologice sau senzoriale. Diagnosticul este valabil doar pentru un copil care depășește vârsta de șase ani sau pronunță în continuare într-un mod greșit, cuvintele", explică dr. Daniela Stoian.

Înțelegerea tuturor pașilor în dezvoltarea limbajului copiilor necesită timp, răbdare, dar și informații corecte. Doar în acest mod părinții pot fi siguri că micuțul lor nu are probleme neurologice, ci doar o întârziere în dezvoltarea limbajului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012
Stire din Sănătate : Boala celiacă sau intoleranța la gluten
Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012
Stire din Cetățenești : "Întrerup alăptarea cât iau medicamente?"
Pagina a fost generata in 0.523 secunde