Tătarii din Eschișehir vor evolua anul acesta, în premieră, pe scena festivalului UDTTMR

2313
Tătarii din Eschișehir vor evolua anul acesta, în premieră, pe scena festivalului UDTTMR - 6f67a4862f1c12f6e164ff38655538a2.jpg

Articole de la același autor

În perioada 25 - 27 septembrie, va avea loc, la Constanța, a XV-a ediție a Festivalului Internațional al Portului, Dansului și Cântecului Popular Turco - Tătar. Ansambluri din Crimeea, Turcia, Bulgaria și, bineînțeles, România vor lua parte, pe parcursul celor trei zile de festival, la tradiționala paradă a costumelor, dar și la spectacolele din cadrul manifestării devenite de acum tradiție. Organizatorii sunt Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România și Departamentul pentru Relații Interetnice.

La sfârșitul acestei săptămâni, va debuta cea de-a XV-a ediție a Festivalului Internațional al Portului, Dansului și Cântecului Popular Turco - Tătar. Manifestarea, devenită de acum tradiție pentru Constanța, va reuni și anul acesta ansambluri din Crimeea, Turcia și Bulgaria, care vor evolua pe scena Casei de Cultură din Constanța, alături de cele ale uniunilor tătară și turcă din România.
Așa cum ne-a obișnuit organizatorul, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România, festivalul va începe cu parada costumelor populare. Astfel că, vineri, începând cu ora 10.00, ansamblurile participante vor defila pe traseul Piața Ovidiu - Bd. Tomis - Bd. Ferdinand - ICIL - Casa de Cultură. Parada se va încheia cu un program artistic susținut pe platoul din fața Casei de Cultură. Tot pentru prima zi de festival este programată și o vizită a șefilor de delegații la autoritățile locale.
Începând cu ora 15.30, va avea loc o masă rotundă cu tema "Literatura tătară din Dobrogea". În cadrul acestei întâlniri, va fi lansată și pagina web www.tatars.eu, dar și proiectul Tat-Art.
Pentru sâmbătă dimineața este programat un tur al litoralului, urmând ca la ora 17.00, pe scena Casei de Cultură din Constanța, să aibă loc deschiderea oficială a festivalului și spectacolul susținut de ansamblurile participante. Duminică, de la ora 20.00, va avea loc gala finală a festivalului.
De menționat este faptul că intrarea la spectacole va fi liberă.

Mehter se întoarce
Așa cum au menționat și reprezentanții organizatorilor, deputatul UDTTMR, Aledin Amet, și președintele uniunii, Varol Amet, criza a determinat restrângerea numărului participanților pentru această ediție de festival. Acest lucru nu va influența, însă, calitatea spectacolelor, așa cum au declarat și cei doi reprezentanți. Astfel că, pe scena Casei de Cultură vor urca pentru al doilea an consecutiv membrii trupei Mehter din Bursa - Turcia. Tot din Turcia, dar în premieră la festivalul organizat de 15 ani de UDTTMR, va veni ansamblul tătarilor din Eschișehir, acesta fiind un pas important în dezvoltarea relațiilor culturale dintre comunitățile de tătari din Turcia și România. (Eschișehir este o localitate din Turcia cu peste 90% locuitori de etnice tătară.)
Din Bulgaria va participa Ansamblul Süygi, iar din Crimeea - Elmaz și Kok Kușagi.
Potrivit programului, pe scenă vor urca și o serie de ansambluri ale uniunii tătare, dar și reprezentanți ai uniunii turce.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5084 secunde